Με φόντο την απόφαση της ΕΚΤ να ανεβάσει την πίεση στην Αθήνα, το άμεσο ενδιαφέρον του ξένου Τύπου στρέφεται στη συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο -το οποίο, όπως φροντίζουν να υπενθυμίσουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, παραμένει άτεγκτο διαμηνύοντας με «non paper» πως η τήρηση των δεσμεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της στήριξης.

Την παραμονή της συνάντησης του Γιάνη Βαρουφάκη με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «η ΕΚΤ σφίγγει το χαλινάρι» όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο έλληνας υπουργός, σημειώνει η εφημερίδα, προσέρχεται στη συνάντηση ζητώντας την στήριξη του Βερολίνου με σαφείς αναφορές στην ίδια τη γερμανική εμπειρία, συγκρίνοντας (όπως γράφει η FAZ βάσει όσων είπε στη συνέντευξή του στο ARD) «τις επιταγές της λιτότητας με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την κίνηση της ΕΚΤ αντίδραση στην απομάκρυνση της νέας κυβέρνησης από τη λιτότητα, εκτιμώντας πως ένα πιθανό «επόμενο βήμα κλιμάκωσης» θα ήταν το μπλόκο στον ELA, όπως με την Κύπρο το 2013. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε την Τετάρτη πως περιμένει τήρηση των δεσμεύσεων, σημειώνει η εφημερίδα, «και ο Β.Σόιμπλε αδημονεί να ακούσει πώς οραματίζεται η Ελλάδα την πορεία της».