Μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Γερμανός Ούντο Λάτεκ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Ο Λάτεκ υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους γερμανούς προπονητές όλων των εποχών και μάλιστα είναι ο μοναδικός τεχνικός στην ιστορία του αθλήματος που έχει κατακτήσει και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια με τρία διαφορετικούς συλλόγους! Επιπλέον κατέκτησε οκτώ φορές το πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα σε μια δοξασμένη προπονητική καριέρα που διήρκησε τρεις δεκαετίες.

Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1935, ο Λάτεκ έκανε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική αναλαμβάνοντας πόστο στην εθνική Δυτική Γερμανίας – ήταν βοηθός του Χέλμουτ Σεν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 όπου η Νασινοάλμανταφτ έφτασε στον δραματικό τελικό με τους οικοδεσπότες Αγγλους.

Ωστόσο ήταν η πορεία του με την Μπάγερν Μονάχου στα 70s που τον ανέδειξε ως κορυφή της προπονητικής στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ανέλαβε την ομάδα του Μονάχου την άνοιξη του 1970 ύστερα από υπόδειξη του Φραντς Μπεκενμπάουερ και μολονότι δεν είχε καμία πείρα ως προπονητής συλλόγου οδήγησε τους Βαυαρούς σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1974 κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης – – ο πρώτος τέτοιος θρίαμβος για γερμανική ομάδα.

Ο Ούντο Λάτεκ με την Μπάγερν Μονάχου του 1974 θριαμβεύτρια στο Κύπελλο Πρωταθλητριών

Εναν χρόνο μετά τον θρίαμβο του 1974 ανέλαβε την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ της οποίας υπήρξε ο αναμορφωτής.

Με την Γκλάντμπαχ κέρδισε άλλα δύο πρωταθλήματα και το Κύπελλο UEFA το 1979 κόντρα στον Αστέρα Βελιγραδίου.

Ακολούθησε η θητεία του στην Μπαρτσελόνα το 1981 διαδεχόμενος τον θρυλικό Χελένιο Χερέρα. Με τους Μπλαουγκράνα κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1982 κόντρα στην Σταντάρ Λιέγης. Από την Μπάρτσα ωστόσο o «El Profesor» όπως ήταν το προσωνύμιό του, έφυγε το 1983 επειδή δεν μπορούσε να «εκμεταλλευτεί επαρκώς» το ταλέντο του νεαρού τότε σταρ της ομάδας, ονόματι Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. «Το μόνο μου πρόβλημα ήταν ο Μαραντόνα, δεν ήταν συνηθισμένος στο να δουλεύει σκληρά» είχε πει αργότερα ο Λάτεκ.

Η επιστροφή του στη Γερμανία δεν ήταν αυτή της αποστρατείας. Κάθε άλλο! Ανέλαβε ξανά την αγαπημένη του Μπάγερν Μονάχου και την οδήγησε σε τρία ακόμη πρωταθλήματα στην Μπουντεσλίγκα, αν και η μεγάλη ήττα ήρθε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1987 κόντρα στην Πόρτο.

Μετά την προπονητική μεταπήδησε στη δημοσιογραφία εργαζόμενος ως τηλεσχολιαστής και ως ένας από τους πιο δημοφιλείς αρθρογράφους στο διεθνούς φήμης ποδοσφαιρικό περιοδικό, το Kicker.

Το 2013 διεγνώσθηκε ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, ενώ είχε ήδη υποστεί δύο εγκεφαλικά.

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Λάτεκ, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του.

«Στενάχωρο νέο: Ο σπουδαίος Ούντο Λάτεκ πέθανε. Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου» έγραψε στο Twitter.