«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους ευρωπαίους εταίρους της, διότι αν δεν το κάνει κινδυνεύει με εθνική χρεοκοπία» δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Εάν η Ελλάδα αλλάξει μονομερώς τις συμφωνίες, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

«Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν θα πάρει άλλα χρήματα και το κράτος δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί», πρόσθεσε ο Σουλτς στο απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσίευσε το Reuters.

«Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνον εάν η Αθήνα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Μόνο υπ’ αυτή την προϋπόθεση θα μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε παραχωρήσεις προς την Αθήνα».

Μόλις ο κ. Τσίπρας υποχωρήσει, θα μπορούσαν οι ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν κάποια πράγματα για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, η ΕΕ θα μπορούσε να φροντίσει ώστε οι πλούσιοι Έλληνες που καταθέτουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να φορολογηθούν στη χώρα τους.

«Αν ο Τσίπρας το ζητήσει, θα βρεθούν τα μέσα και ο δρόμος για να επιτευχθεί», διαβεβαιώνει ο κ. Σουλτς και διευκρινίζει ότι αυτό θα μπορούσε να αφορά και τις χώρες εκτός ΕΕ με τις οποίες όμως η Ένωση έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες.