«Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και θέλει να μείνει σε αυτή» είπε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τετάρτης στο Παρίσι.

Ο κ. Ολάντ ανέμενε τον κ. Τσίπρα και τον υποδέχθηκε στις σκάλες της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου. Η συνάντηση ξεπέρασε την προβλεπόμενη μία ώρα και προσέγγισε το δίωρο.

Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο χωρίς όμως υπάρξουν ερωτήσεις.

«Απαιτείται σεβασμός της ψήφου του ελληνικού λαού αλλά και των ευρωπαϊκών κανόνων» είπε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Κοινός στόχος μας είναι η ανάπτυξη. Είναι καιρός να εξευρεθεί μια διαρκής λύση για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη με τις νέες αποφάσεις για περισσότερη ελαστικότητα, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Γιούνκερ για τις επενδύσεις, δημιουργούν ένα πρόσφορο κλίμα για μια μακροπρόθεσμη, ουσιαστική λύση στην Ελλάδα, ύστερα από τέσσερα χρόνια λιτότητας.

«Η λιτότητα δεν είναι δυνατόν από μόνη της να είναι λύση. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες, στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που εχουμε αναλάβει σε σχέση με το χρέος» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «οφείλουμε να λάβουμε υπόψη όλα αυτά για να καθορίσουμε την μέθοδο».

«Η Ελλάδα θέλει να δώσει συνοχή στην ευρωζώνη» επεσήμανε ο κ. Ολάντ και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους εταίρους. Και αυτός ο διάλογος να γίνεται με γαλήνη και διαφάνεια».

«Σκοπός μας να βρεθεί συμφωνία. Να καθοριστεί ένα συμβατικό πλαίσιο. Η Γαλλία είναι δεσμευμένη σε αυτό» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας υπάρχουν όχι μόνο υποχρεώσεις αλλά και σχέσεις εμπιστοσύνης. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Θα τους βοηθήσουμε στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Θα ζητήσουμε από τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του προγράμματος Γιούνκερ για το περιβάλλον, το κλίμα καθώς και σε άλλους τομείς όπου υπάρχει κοινή προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. Χρειαζόμαστε περισσότερες συνεργασίες στον πολιτισμό. Γαλλια και Ελλάδα πιστεύουν ότι ο πολιτισμός βοηθά στην ευημερία» κατέληξε.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και ευχήθηκε να υπάρξουν και πολλές άλλες στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στο βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και είχε σπεύσει να τον καλέσει στο Παρίσι.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Χουντής.

Πριν φύγει για την Αθήνα, ο Πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συνάντηση με τη δήμαρχο Παρισίων Αν Ινταλγκό.

Τσίπρας: «Θέλουμε τη Γαλλία πρωταγωνιστή στην αλλαγή»

«Θέλουμε τη Γαλλία πρωταγωνιστή στην προσπάθεια για αλλαγή στην Ευρώπη» είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός κοιτάζοντας τον Φρανσουά Ολάντ.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για αλλαγή πολιτικής και στροφή προς την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, νέα συμφωνία για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι απειλή για την Ευρώπη» είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Στις 25 Ιανουαρίου πήραμε καθαρή εντολή για επιστροφή στην ανάπτυξη. Στόχος μας είναι μια νέα συμφωνία. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε» τόνισε.

«Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που ο οικονομικός παραλογισμός έχει παραχωρήσει τη θέση του στον ορθό λόγο» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης και να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος».

«Στην ΕΕ και την ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, στις αλλαγές. Θα μας δώσει ανάσα για να κάνουμε το κράτος αξιόπιστο και να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ελληνικός λαός υπέφερε αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Πρέπει να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Καταθέσαμε επίσης προτάσεις ρεαλιστικές και για το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο για να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Και έχουμε βρει ευήκοα ώτα σε αυτές τις προτάσεις».