Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η κεραμίστρια και ζωγράφος Ελευθερία Δροσάκη.

Στην Κατοχή, μαθήτρια ακόμη στο Γυμνάσιο, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ.

Τα βιώματά της από την Κατοχή, την Αντίσταση και τις διώξεις στα χρόνια του εμφυλίου και στα μετεμφυλιακά χρόνια, τα κατέγραψε στο βιβλίο της «Εν Θεσσαλονίκη».

Στη συμπρωτεύουσα, άλλωστε, είχε γεννηθεί η Ελευθερία Δροσάκη από γονείς Μικρασιάτες.

Τα πρώτα της μαθήματα στην κεραμική πήρε από τον κρητικής καταγωγής αγγειοπλάστη, παππού της, Δημήτρη Δροσάκη (καταγόταν από τις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου) και στα λαϊκά εργαστήρια του Μηνά Αβραμίδη, επίσης πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη, και των Γιάννη και Μιχάλη Μεϊμάρη.

Το 1946 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Δ. Μπισκίνη, Π. Μαθιόπουλο και αργότερα συνέχισε τις σπουδές κεραμικής στην Ελβετία και την Ιταλία.

Ασχολήθηκε πρωτίστως με την κεραμική χωρίς όμως να εγκαταλείψει και τη ζωγραφική.

Παράλληλα με τη Σχολή Καλών Τεχνών εργάστηκε κυρίως σε αντίγραφα βυζαντινών χειρογράφων επάνω σε περγαμηνή. Δίδαξε κεραμική στην Σχολή Κεραμικής της ΧΕΝ, σε ομάδες γυναικών από ξένες χώρες, στη γερμανική σχολή και στα εκπαιδευτήρια «Πόλκα-Φρόελεν». Υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος των Κέντρων Τέχνης, Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Εργάσθηκε σε «μυθικούς χώρους»

Από το 1955 είχε δικό της εργαστήριο και από το 1963 μόνιμο εκθεσιακό χώρο.

Εργάσθηκε σε «μυθικούς» χώρους για την ιστορία της σύγχρονης κεραμικής: Εργοστάσια Δεπάστα, Κεραμεικός, Δηλαβέρη, Κεράμειος, Κιουτάχεια, εργαστήρια Σπυροπούλου, Οδαμπασόγλου, Κέραμος, Καρέλα, Αλάτση…

Εργα της υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σε προσόψεις εκκλησιών και μοναστηριών όπως και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ελευθερία Δροσάκη συμμετείχε σε πολλές πανελλήνιες και ξένες καλλιτεχνικές εκθέσεις κεραμικής από το 1960 και έχει επίσης στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο της στην κεραμική ενώ για την προσφορά της της απονεμήθηκε τιμητική σύνταξη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην οικογένεια της Ελευθερίας Δροσάκη εκφράζει τα συλλυπητήρια του το Εικαστικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Η πολιτική της κηδεία θα γίνει σήμερα Τετάρτη στο Νεκροταφείο της Κηφισιάς.