Αποκλειστικά μέσω του ΕLA, δηλαδή με σχετικά υψηλό επιτόκιο, θα μπορούν να δανείζονται από τις 11 Φεβρουαρίου – ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup – οι ελληνικές τράπεζες. Την άρση των ειδικών όρων που εφάρμοζε για την αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών τίτλων, αποφάσισε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τετάρτης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι όροι αυτοί της επέτρεπαν να δέχεται ως collateral τους ελληνικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν επενδυτική αξιολόγηση.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ «αίρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς, όπως αναφέρει, επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναστολή δεν έχει επίπτωση στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επηρεάζονται μπορεί να ικανοποιηθεί από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, αποκλειστικά όμως μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, αναφέρει η ΕΚΤ.

Οι ελληνικοί τίτλοι θα πάψουν να είναι αποδεκτοί ως εγγύηση από τη λήξη της τρέχουσας πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, ήτοι στις 11 Φεβρουαρίου 2015.

Η απόφαση της ΕΚΤαρκετές ημέρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και πάρθηκε λίγες μόλις ώρες πριν την επίσκεψη Βαρουφάκη στο Βερολίνο και πριν την ορκωμοσία της νέας ελληνικής Βουλής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρωί της Τετάρτης είχε προηγηθεί συνάντηση τουπρόεδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «σε καλό κλίμα».

Μιλώντας μάλιστα αργότερα στο Reuters ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και ως εκ τούτου θα κάνει ο,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη μέλη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, όπως και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σε σύντομο διάστημα ώστε να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία», ανέφερε.