Τον ΟΟΣΑ αντί της τρόικας προτιμά η κυβέρνηση.

Το είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τη Δευτέρα το βράδυ απευθυνόμενος στην πολυπληθή ομάδα επενδυτών με την οποία συναντήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons του Λονδίνου, σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα.
Και είναι ασφαλώς μια διατύπωση που αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να αποσυνδεθεί άμεσα από την «τοξική» παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.
Ο ΟΟΣΑ θα μπορούσε, κατά τον κ. Βαρουφάκη, να χρησιμοποιηθεί στην επικείμενη προετοιμασία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει στην ευρωζώνη. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, το ποιος θα εποπτεύει το πρόγραμμα, εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με τους εταίρους μας, ίσως είναι μια άλλη ιστορία, στην οποία δεν αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Οικονομικών στο Λονδίνο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση «βλέπει» κάθε σκέλος της τρόικας, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, χωριστά.
Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Ανχελ Γκουρία, γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ στις 11 Φεβρουαρίου. Οπως έχει ανακοινωθεί, ο κ. Γκουρία αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να μεταφέρει την εμπειρία του από το παρελθόν για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους ως υπουργός Οικονομικών του Μεξικού.

Η συνάντηση προχθές το βράδυ στο Λονδίνο προσείλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον. Περισσότεροι από εκατό εκπρόσωποι επενδυτικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων αλλά και επενδυτές και μεγάλοι οίκοι ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία των Bank of America Merrill Lynch και Deutsche Bank για να ακούσουν από πρώτο χέρι τον νέο έλληνα υπουργό, που είχε συναντηθεί λίγο νωρίτερα με τον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Οσμπορν.

«ΟΧΙ ΚΟΥΡΕΜΑ». Ο κ. Βαρουφάκης φρόντισε να τους αποζημιώσει δίνοντας ζουμερές πληροφορίες για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, τις οποίες όλοι διψούν να μάθουν. Σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα στη συνάντηση, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς εκτενώς στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Είπε, όπως έγραψαν και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» προχθές, ότι δεν επιδιώκει κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους αλλά ανταλλαγή ομολόγων. Τα ομόλογα της ΕΚΤ να αντικατασταθούν από ένα ομόλογο απεριόριστης διάρκειας (perpetual bond), με πολύ μικρό επιτόκιο και το χρέος προς την ευρωζώνη να συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εξήγησε στους επενδυτές ότι θέλει να μειώσει τον υπερβολικό στόχο για πλεονάσματα 4%-4,5%, αλλά συμφωνεί να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5%.
Φυσικά απέκλεισε έξοδο από το ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει Plan B στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, θα επιμείνει με σκληρές διαπραγματεύσεις να το πετύχει.
Ο στόχος της, είπε, είναι να εξασφαλίσει παράταση έως την 1η Ιουνίου, ώστε μέχρι τότε να μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία.
Αλλωστε μέχρι τον Ιούνιο, μετέφερε ο κ. Βαρουφάκης στο ακροατήριό του ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας η Ελλάδα. Αυτό όμως προφανώς το είπε προϋποθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα κλείσει τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες και θα τους επιτρέψει ίσως και να ξεπεράσουν το προβλεπόμενο σήμερα όριο των εντόκων γραμματίων (15 δισ. ευρώ), ώστε να καλύψει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του. Επίσης, είπε ότι θα επιχειρήσει να αναβάλει για αργότερα τις δόσεις του ΔΝΤ, που λήγουν την περίοδο αυτή.

Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν παριστάμενοι στη συνάντηση του Λονδίνου, θέλησε πάνω απ’ όλα να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα στους παριστάμενους εκπροσώπους του Σίτι, του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου. Η κυβέρνηση, είπε, θα δώσει έμφαση στην επιδιόρθωση των σχέσεών της με τους επενδυτές.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έδωσε προχθές δείγματα ότι αντιμετωπίζει με ευελιξία το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Χαρακτηριστικά σημείωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι δεν έχει τίποτα εναντίον του ΟΠΑΠ και παρότι θεωρεί πως η ιδιωτικοποίησή του ήταν κακή συμφωνία για το ελληνικό Δημόσιο, δεν θα την αναστρέψει.
Αφησε να εννοηθεί, εξάλλου, ότι δεν θα πει όχι ούτε στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρότι απέφυγε να συζητήσει αναλυτικά για το θέμα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μίλησε για μονοπωλιακή δομή της αγοράς φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο. Προφανώς αναφερόταν στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, για την οποία είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο η προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να προλάβει να το ψηφίσει.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά και πήγε μάλλον καλά, σύμφωνα με τις πηγές που ήταν παρούσες. Οι περίπου 100 παριστάμενοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι, όπως έλεγε πηγή, ο υπουργός τούς φάνηκε ευέλικτος.

Οπωσδήποτε, σύμφωνα με άλλη πηγή, οι επενδυτές που τον παρακολούθησαν χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός ότι δεν θέλησε να ακολουθήσει τακτική αντιπαράθεσης και τους διαφώτισε σε ό,τι αφορά τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Ελληνική τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στους επενδυτές υπέδειξε τον εαυτό του, όπως και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ως αυτούς τους οποίους πρέπει να ακούνε οι επενδυτές στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και γενικότερα των σχεδίων της κυβέρνησης. «Μην ακούτε ό,τι άλλο κυκλοφορεί» τους συμβούλευσε με νόημα. Αλλωστε, ακόμη τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί.