Ναι στον TAP αλλά με αλλαγή των όρων διέλευσης του αγωγού από το ελληνικό έδαφος, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει μετά από τη συνάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη με τον αζέρο πρέσβη Ρ. Μουσταφαγεφ.

«Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τους όρους της συμφωνίας για τη διέλευση του TAP από τη χώρα μας όσον αφορά στα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο συνεχίζουμε να λέμε οτι θέλει να περάσει απο τη χώρα, κατι που συμφέρει τη χώρα, και την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης.

«Ωστόσο η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει με κάθε πρόσφορο μέσο να βελτιώσει τα οφέλη του TAP για τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Λαφαζανης.

Ερωτηθείς ποια είναι αυτά τα πιθανά επιπλέον οφέλη που θα ζητήσει η Ελλάδα από τη κοινοπραξία του TAP ( στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Socar) απέφυγε να δώσει διευκρινήσεις, ωστόσο στο παρελθόν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχαν θέσει θέμα επιβολής τελών διέλευσης ( transition fees).

Εν αναμονή απόφασης από τη Κομισιόν

Αναφορικά με το ΔΕΣΦΑ και την υπό εξελίξει εξαγορά του απο τη Socar, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «η διαδικασία πώλησης παρά την αντίθεση μας έχει προχωρήσει, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, αλλά ως γνωστόν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ η οποία και εξετάζει το θέμα. Εμείς θα περιμένουμε την απόφαση της ΕΕ για να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας», είπε.

Από την πλευρά του ο αζέρος πρέσβης ανέφερε ότι η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν είναι εταίροι, θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, και διαβεβαίωσε ότι τόσο η χώρα του όσο και η Socar ως η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, θα πράξουν το καλύτερο ώστε να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα στον τομέα του αερίου και όχι μόνο.

Ερωτηθείς ωστόσο αν το Αζερμπαϊτζάν συνδέει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισίον για το ΔΕΣΦΑ με την κατασκευή του TAP, απάντησε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την τελική απόφαση είναι πολύ σημαντικό για εμάς, είμαστε αισιόδοξοι», είπε.