Το παζλ αξίας 1 τρισ. ευρώ του Μάριο Ντράγκι χρειάζεται μερικά σημαντικά κομμάτια για να ολοκληρωθεί. Οταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ για τουλάχιστον 19 μήνες εξέπληξε θετικά τους επενδυτές.

Παρείχε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό από αυτές που περίμεναν οι αγορές. Ομως αναλυτές αναφέρουν ότι πολλά σημεία κλειδιά του σχεδίου δεν είναι ξεκάθαρα.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αγορές καλυμμένων ομολογιών, ABS και κρατικά ομόλογα. Το ερώτημα όμως είναι: πόσα κεφάλαια θα διαθέσει η ΕΚΤ για κάθε κατηγορία αγορών;

Ο Ντράγκι ανέφερε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα που θα λήξουν σε διάστημα 2 έως 30 ετών. Το δεύτερο ερώτημα όμως είναι ποιος θα είναι ο μέσος στόχος αγορών –κάτι που θα μπορούσε ένα επηρεάσει τις καμπύλες αποδόσεων και το κόστος δανεισμού.

Ενα ακόμη ερώτημα είναι πόσο διαφανείς θα είναι οι αγορές αυτές. Η ΕΚΤ δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η ποσοτική χαλάρωση. Αντίθετα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο και το περιεχόμενο των αγορών αυτών.

Επειτα υπάρχει το ερώτημα του πόσο διαφανείς θα είναι οι ανακοινώσεις των αγορών που γίνονται. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώνει σε μηνιαία βάση τα ποσά που έχει δαπανήσει και τη μέση λήξη των ομολόγων που έχει αγοράσει κατά χώρα έκδοσης.

Τίθεται επίσης το ερώτημα: πώς η ΕΚΤ θα υπολογίζει τα όρια που θα βάλει για τις αγορές αυτές. Η ΕΚΤ σκοπεύει να βάλει στο χαρτοφυλάκιό της έως 33% των χρεών οποιασδήποτε χώρας και λιγότερο από 25% για κάθε συγκεκριμένη έκδοση ομολόγων. Μένει όμως να ξεκαθαριστεί εάν η ΕΚΤ θα υπολογίζει στα ποσοστά αυτά και τα έντοκα γραμμάτια (βραχυπρόθεσμης διάρκειας) κάθε χώρας.

Ενα ακόμη ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα. Οι αγορές εντόκων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη χώρα. Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ήδη ομόλογα της Ελλάδας αξίας 27 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το 40% του ανεξόφλητου χρέους της χώρας προς ιδιώτες εάν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια, αλλά για μόλις 33% του χρέους εάν συνυπολογιστούν και αυτά. Για τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Αθήνα πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Εβδομο ερώτημα είναι επίσης πώς θα επηρεαστούν οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ από το ποσοστό συμμετοχής κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας.

Τελευταίο και σημαντικότερο ερώτημα είναι βέβαια το πώς η ΕΚΤ θα αποφασίσει ότι η ρευστότητα που έριξε στην αγορά αρκεί και με ποιον τρόπο ακριβώς θα τη μειώσει.

© Bloomberg News