Τον Οκτώβριο του 1981 ξυπνήσαμε μια Δευτέρα πρωί με το ΠΑΣΟΚ να έχει ανατείλει εκτυφλωτικό, προκαλώντας ηλιακές εκρήξεις αισιοδοξίας. Η «αλλαγή» έδειχνε τις αγαθές προθέσεις της με το καλημέρα.

Ο αείμνηστος Γιώργος Κατσιφάρας, που μέχρι τότε ο μόνος που τον γνώριζε ήταν ο «θυρωρός της πολυκατοικίας του», και ο Κίμων Κουλούρης ανέλαβαν να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου από τον αθλητισμό που άφηνε πίσω της η «επάρατος Δεξιά».

Το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είχε κλείσει μόλις έναν χρόνο ζωής και αγωνιζόταν ακόμη να κάνει τα πρώτα του βήματα που θα το έφερναν μακριά από το φαύλο παρελθόν, το οποίο οι νέοι πολιτικοί ηγέτες είχαν ήδη κλείσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ηταν η εποχή των «ναυμαχιών» του καπετάν Γιώργου Βαρδινογιάννη με τον καραβοκύρη Σταύρο Νταϊφά στην πράσινη θάλασσα των γηπέδων, ήταν η εποχή που ο παρηκμασμένος Λουκάς Μπάρλος είχε υποθηκεύσει το σπίτι του για να σώσει την άλλοτε κραταιά ΑΕΚ και είχε παραδώσει την προεδρεία της ΠΑΕ στον «Ζ» (καμιά σχέση με το σημάδι του Ζορό) Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από τον υποβιβασμό του Ηρακλή για την υπόθεση δωροδοκίας του Φιλώτα Πέλιου από τον πρόεδρο του Γηραιού Κώστα Περτσινίδη και η ατμόσφαιρα στα γήπεδα ανάδευε δυσωδία και αμφισβήτηση!

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε έρθει για να βάλει τάξη και στα γήπεδα. Γρήγορα οι αισιόδοξοι προβληματίστηκαν.

1982: Υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας του ποδοσφαιριστή του Ηρακλή Ορφανίδη από τον πρόεδρο της Καστοριάς που δρούσε εκ μέρους του Παναθηναϊκού για μειωμένη απόδοση. Λάδι ο Παναθηναϊκός! 1986: Η ΑΕΚ αποπειράται να δωροδοκήσει παίκτες του Πανσερραϊκού για να έχουν μειωμένη απόδοση. Ο νόμος προβλέπει υποβιβασμό, όμως η ΑΕΚ τη γλιτώνει με αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα! 1987: Υπόθεση Λουκόπουλου – ΑΕΚ. Ξανά θέμα δωροδοκίας. Τιμωρία για τον πρόεδρο της Παναχαϊκής που την κατήγγειλε! 1989: Ο Ολυμπιακός του Κοσκωτά αποπειράται να δωροδοκήσει παίκτες της ΑΕΚ. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά εναντίον των κατηγορουμένων, όμως η δύναμη του ερυθρόλευκου προέδρου – τραπεζίτη τα εξανεμίζει.

Ο Ναπολέων, λέει, όταν δεν μπόρεσε να κατακτήσει την αρετή, κατέλαβε την εξουσία. Η τότε κυβέρνηση, όταν κατέκτησε την εξουσία, λησμόνησε την αρετή. Τα σκάνδαλα γιγαντώθηκαν και η οσμή στον χώρο των γηπέδων θύμιζε έκλυση υδρόθειου. Από τη Δευτέρα που μας πέρασε η πρώτη εκλεγμένη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα ευαγγελίζεται κάθαρση! Οι αρμόδιοι για θέματα ποδοσφαίρου και αθλητισμού γενικότερα θα βρουν στο χαρτοφυλάκιό τους να τους περιμένει το ερυθρόλευκο ανίκητο κατεστημένο, μια υπό σύσταση Φιλική Εταιρεία ΠΑΟΚ – ΠΑΟ και ΑΕΚ, εγκληματική οργάνωση σε συρτάρι εισαγγελέα, αμφισβήτηση, διασωληνωμένες ΠΑΕ που πνέουν τα λοίσθια, απαξίωση και βορβορώδη οσμή παντού.

Τι να περιμένουμε; Το καλύτερο, όπως συνήθως! Πάντως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην ονειροβατούμε: όσο υπάρχουν Ελληνες δεν ελπίζουμε τίποτα, δεν φοβόμαστε τίποτα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας!