Την πρώτη της ευρωπαϊκή «μάχη» στις Βρυξέλλες έδωσε την Πέμπτη η νέα ελληνική κυβέρνηση με φόντο την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από την επιδείνωσητης κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Τελικώς, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ουκρανία το οποίο υιοθετήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με ομοφωνία από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Το τροποποιημένο κείμενο φαίνεται ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει ήδη από την Τετάρτη.

«Εύσημα» από Μογκερίνι

Την «εποικοδομητική και θετική» στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες τηλεφώνησε στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρεί και για να συζητήσει το περιεχόμενο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

Η Μογκερίνι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον ταχύτατο σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την παράταση, ως τον Σεπτέμβριο, της πρώτης δέσμης κυρώσεων σε βάρος αυτονομιστών Ουκρανών και φιλορώσων Ουκρανών.

Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά

Το παρασκήνιο

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Δευτέρα, η σύνταξη του κειμένου στις Βρυξέλλες αναφορικά με την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις, χωρίς όμως να ζητηθεί η συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (SPD) έσπευσε να καλέσει τον έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο… ανησυχεί πλέον λιγότερο

Μάλιστα ο γερμανός αξιωματούχος, προσερχόμενος την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο, έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την ενόχληση που προκάλεσε στο Βερολίνο η αντίδραση της Αθήνας, δηλώνοντας ότι «η συζήτηση για τη Ρωσία δεν θα γίνει ευκολότερη, λόγω της στάσης που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση».

Ωστόσο η πρωινή ομίχλη που φάνηκε να επικρατεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, έδειξε να υποχωρεί το απόγευμα όταν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο για τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, όπως ανέφερε γερμανικός αξιωματούχος.

«Αφού ο κ. Σταϊνμάγερ συναντήθηκε με τον κ. Κοτζιά επί 20 λεπτά στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα εξεταστεί η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η γερμανική κυβέρνηση πλέον ανησυχεί λιγότερο από πριν», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Εξάλλου, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομόγια εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση στο σημερινό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι ως τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ είχαν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους τόνισε ότι δεν αναμένει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα σπάσει την ενότητα στην ΕΕ.

Η οργή της Αθήνας

Η οργή της κυβέρνησης προήλθε από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως υπάρχει «κοινή απόφαση των ευρωπαίων ηγετών» για την επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της επίθεσης με ρουκέτες στη Μαριούπολη, η οποία κατέληξε σε λουτρό αίματος.

Μόνο που η ανακοίνωση έγινε την Tρίτη, λίγες ώρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτε η αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν την άποψη της νέας κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που εκκρεμούσε η ορκωμοσία του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε στις Βρυξέλλες και έλαβε προθεσμία μόλις τριών ωρών για να στείλει τις προτάσεις της επί του επίμαχου κειμένου, το οποίο αναμένεται να συζητήσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ – συνάντηση στην οποία θα συμμετέχει για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι και άλλες χώρες (όπως η Κύπρος, η Ιταλία και η Γαλλία) έχουν προβάλει ενστάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία (πρόκειται για νέα πρόσωπα που αναμένεται να προστεθούν στη λεγόμενη μαύρη λίστα με το πάγωμα λογαριασμών και όχι μόνο) και έχουν ζητήσει να γίνουν διορθώσεις στο τελικό κείμενο, οι οποίες αναμενόταν να συζητηθούν στο χθεσινοβραδινό Coperer στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση με τον ουκρανό ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, είχε ο Νίκος Κοτζιας στο περιθώριο της Συνόδου. Ο κ. Κλίμκιν κάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί το Κίεβο

Η απόφαση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσθέσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση ενώ θα προετοιμάσει και «νέα μέτρα», ανακοίνωσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε επίσης να παρατείνει κατά έξι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, τις στοχευμένες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν πέρσι τον Μάιο σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Μογκερίνι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία επιχειρήσουν μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

«Αν υπήρχαν μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, για παράδειγμα με εκτεταμένενες επιθέσεις στη Μαριούπολη, θα ήταν αναγκαία μια σαφής αντίδραση», είπε ο γερμανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής παρέμβασης στην ουκρανική κρίση.