Υπέρ της αναβάθμισης της παγωμένης εδώ και χρόνια σχέσης της Ελλάδας με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, φαίνεται ότι τάσσεται ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Κρίνοντας από τις πρώτες του δηλώσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα ενεργειακά, αναδύεται ένα έντονο άρωμα Ρωσίας, με τις ενδείξεις να καταγράφουν μια επίθεση φιλίας προς τη Μόσχα.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την προχθεσινή παρέμβαση της κυβέρνησης στην Κομισιόν για τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο κ. Λαφαζάνης είπε χθες ότι στον ενεργειακό τομέα οι διεθνείς σχέσεις θα γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες.

Επιβεβαίωσε μάλιστα τη στροφή που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με σαφή προσανατολισμό στη Ρωσία, τόσο κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπ. Περιβάλλοντος όσο και στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί μάλιστα μίλησε για μια νέα εξαγωγική πολιτική για τα αγροτικά προϊόντα, φωτογραφίζοντας τη Ρωσική αγορά.

Κύκλοι κοντά στο νέο υπουργό, που έχουν ρόλο συμβούλου, επιβεβαιώνουν την προσπάθεια αλλαγής πλεύσης στα ενεργειακά.

Αυτό που φαίνεται να έχει στο μυαλό της η νέα ηγεσία του υπουργείου σχετίζεται μάλλον με μια πιθανή εμπλοκή και της Ελλάδας στο Ρωσικό σχέδιο δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, μετά το ναυάγιο του South Stream.

Φυσικά όλα ακόμη είναι ακατέργαστα, κινούνται περισσότερο στο επίπεδο των απλών ιδεών, ενώ το κυριότερο είναι ότι δεν έχουν τεθεί υπόψιν κανενός από τους εμπλεκόμενους. Ούτε της κοινοπραξίας του TAP, δηλαδή της επικεφαλής της BP, ούτε πολύ περισσότερο της Ευρωπαικής Επιτροπής, η οποία και είχε δώσει τις «ευλογίες» της στο διαδρατικό αγωγό, ως ένα έργο που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Δύσης από τη ρωσική εξάρτηση.

«Να προτείνουμε στους Ρώσους τη διέλευση μέσω της Ελλάδας των ποσοτήτων του αερίου που θα μεταφέρεται στη Τουρκία με προορισμό την Ευρώπη», λέει ο συνομιλητής μας. Προχωράει μάλιστα παραπέρα τη σκέψη του, και μιλά ακόμη και για εμπλοκή του TAP, διέλευση δηλαδή του ρωσικού αερίου μέσω του διαδρατικού αγωγού. Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα σημαίνει ότι μέσω TAP θα διέρχεται τόσο αζέρικο όσο και ρωσικό αέριο.

Στόχος σεναρίων σαν αυτά είναι ότι εφόσον δεχθούν οι εμπλεκόμενες πλευρές να διέρχεται από τον TAP και ρωσικό αέριο, τότε η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Gazprom περαιτέρω μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί το κόστος για νοικοκυριά και βιομηχανία.

Αν πάντως ισχύει η άποψη πως η πολιτική είναι κυρίως διαχείριση συμβόλων, τότε οι πρώτες συναντήσεις του νέου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Ρώσο και τον Κινέζο πρέσβη προμηνύουν ανατροπές στο γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας.