Η Νέα Υόρκηφαίνεται ότι γλίτωσε τα χειρότερα από τη χιονοθύελλα Τζούνο που πλήττει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προειδοποίηση που είχε εκδώσει για την πόλη, καθώς το φαινόμενο δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο αναμενόταν. Παρ’ όλα αυτά, η πόλη μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα.

Όπως αναφέρουν οι «New York Times», τελικά το καιρικό φαινόμενο δεν είναι μία από τις χειρότερες χιονοθύελλες στην ιστορία της πόλης, όπως είχαν προειδοποιήσει οι Αρχές.

Χιόνι έπεσε στα ανατολικά της πόλης, φτάνοντας τα 36 εκατοστά,μέσα στη Νέα Υόρκη έφτασε μόλις τα 17 εκατοστά, αντί για τα 70 εκατοστά που περίμεναν.

Γύρω στις 05:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προειδοποίηση για την πόλη, λέγοντας ότι φαινόμενα της χιονοθύελλας θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητά την Τρίτη σε Κονέκτικατ και Λονγκ Άιλαντ.

Ενόψει της κακοκαιρίας, η Νέα Υόρκη είχε μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.

Αδειοι δρόμοι, έρημοι σιδηροδρομικοί σταθμοί, ακυρώσεις πτήσεων αλλά και ουρές στα σούπερ μάρκετ συνθέτουν το σκηνικό στην αμερικανική μεγαλούπολη, οι αρχές της οποίας βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οι Αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση της χιονοθύελλας «Τζούνο». Περίπου 7.000 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, το χιόνι θα έφτανε έως και το ένα μέτρο, ωστόσο η χιονόπτωση δεν ξεπέρασε τα 25 εκατοστά.

Βολές ντε Μπλάσιο στους μετεωρολόγους

«Η καταιγίδα δεν ήταν τόσο κακή όσο είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι» παραδέχτηκε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. Έμμεσες βολές κατά των μετεωρολόγων έριξε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης για να δικαιολογηθεί για τα πολύ αυστηρά μέτρα. «Η δουλειά μου είναι να λαμβάνω αποφάσεις για την ασφάλεια. Με βάση τις πληροφορίες που είχα έπρεπε να λάβω αυτά τα έκτακτα μέτρα προφύλαξης» ανέφερε ο Μπιλ ντε Μπλάσιο.

Ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη αξιοπιστία των προβλέψεων της υπηρεσίας του σχετικά με την ισχύ της χιονοθύελλας. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε και τα πλεονεκτήματα της απόφασης για το κλείσιμο των μέσων μεταφοράς, των σχολείων, των επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων καθώς, όπως εξήγησε, έτσι εξασφαλίστηκε η καλύτερη προετοιμασία για το «χειρότερο».

Η χιονοθύελλα «Τζούνο»

Η χιονοθύελλα «Τζούνο» («Ηρα») επηρεάζει τουλάχιστον 60 εκατομμύρια Αμερικανούς καθώς χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Προβλήματα υπάρχουν σε κάθε είδους μετακίνηση, με απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην ίδια τη Νέα Υόρκη, ενώ ο δήμαρχός της είχε προετοιμάσει την πόλη για τη «χειρότερη χιονοθύελλα στην πρόσφατη ιστορία».

Η ανακοίνωση της «άφιξης» της μεγάλης χιονοθύελλας, η οποία περιγράφεται από τις αρχές ως μια από τις σοβαρότερες που έχουν πλήξει τη Νέα Υόρκη οδήγησε στην κινητοποίηση των αρχών και στη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, όπως η διακοπή των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τις 11 το βράδυ της Δευτέρας (6 το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδας).

Εκτιμήσεις – όροι

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία δεν είναι επιρρεπής σε υπερβολικές εκτιμήσεις ή ανακοινώσεις, χρησιμοποίησε όρους όπως «απειλητική για τη ζωή» και «ιστορική» για να περιγράψει το καιρικό σύστημα που αναμένεται να πλήξει τη Νέα Υόρκη και τις γειτονικές αμερικανικές πολιτείες τις αμέσως επόμενες ώρες.

Η χειμερινή καταιγίδα θα μπορούσε να έχει επίσης εκτεταμένες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, ακόμη και πέρα από την περιοχή που αναμένεται να πλήξει άμεσα. «Η χιονόπτωση θα είναι δραματική, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά» είπε στο CNN ο μετεωρολόγος Τσαντ Μάγιερς.

Μια πιθανή πηγή μεγάλων προβλημάτων, όπως είπε ο Μάγιερς, θα είναι οι ριπές ανέμου που στέλνουν κλαδιά δέντρων πάνω σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ημέρες.

Έκτακτα μέτρα όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων έχουν ληφθεί επίσης στο Κονέτικατ και τη Μασαχουσέτη. Στη Φιλαδέλφεια, ο δήμαρχος Μάικλ Νούτερ κήρυξε επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σχεδόν 7.000 πτήσεις ακυρώθηκαν για τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με την ειδική ιστοσελίδα παρακολούθησης των πτήσεων Flightaware.com. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί και για την Τετάρτη.