«Τρίζει» η καρέκλα του αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο. Οπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο Τόνι Αμποτ φαίνεται να χάνει έδαφος συνεχώς, με τον αριθμό των υπερασπιστών του στο εσωτερικό του κόμματος να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης από μέρους του, να αποτελεί πλέον θέμα επιβίωσης για τον ίδιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που αναγκάστηκε να απευθύνει δημόσια έκκληση στους συνεργάτες του να «μην απομακρυνθούν του σχεδίου» και -κυρίως- να μη διαπράξουν το ίδιο λάθος των Εργατικών, την εκθρόνιση ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Παραδέχτηκε, μεν, ότι απέτυχε ως «πωλητής», στο θέμα αλλαγών του συστήματος υγείας, τόνισε, εντούτοις, ότι η εναλλακτική λύση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγεί στον πιο βέβαιο δρόμο οικονομικής ύφεσης.

Χαρακτηρίζοντας «πολιτικό θάνατο», την αλλαγή αρχηγού, έκανε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, η κυβέρνηση να κριθεί από τα επιτεύγματά της.

«Είπαμε ότι θα απαλλαγούμε από τον φόρο του διοξειδίου του άνθρακα και το πράξαμε. Υποσχεθήκαμε να γυρίσουμε πίσω τα (προσφυγικά) καράβια και το επιτύχαμε. Δηλώσαμε ότι θα κάνουμε δρόμους και είμαστε στη σωστή πορεία» τόνισε ο Τόνι μποτ σε συνέντευξή του.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση σπατάλησε δισεκατομμύρια, διακινδύνευσε τις σχέσεις μας με πολύτιμους γείτονες, πυροδότησε το εμπόριο των λαθρομεταναστών. Το δικό μας, μοναδικό πρόβλημα, είναι ότι είχαμε ορισμένα προβλήματα με τη Γερουσία» ανέφερε ο Τόνι Αμποτ, δήλωση που φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι αισθήματα δυσαρέσκειας και ανησυχίας είναι διάχυτα όχι μόνο στο ευρύτερο σώμα των οπαδών του Συνασπισμού, αλλά και εντός του κυβερνητικού κορμού.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το ABC, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για τον πρωθυπουργό, αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων και ηγέτη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ορισμένα από τα μέλη του συνασπισμού που πήραν μέρος στην έρευνα, μίλησαν για την ανάγκη να επιδείξει ο Άμποτ δυναμισμό, προκειμένου να ανακτήσει (τη χαμένη) εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, άλλοι όμως πιστεύουν ότι είναι πλέον αργά και αρχίζουν να εξετάζουν την αλλαγή φρουράς.