Η επιδημία Έμπολα δείχνει να έχει περάσει σε ύφεση στις τρεις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στη Σιέρα Λεόνε, τη χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία, καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα 117 νέα κρούσματα, συγκριτικά με 748 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα κατά την κορύφωση της επιδημίας.

Στην Λιβερία καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα μόλις 8 νέα κρούσματα, συγκριτικά με 509 ανά εβδομάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημαντική είναι η μείωση και στη Γουιάνα, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έπεσε από τα 292 στα 20.

Παρά τη βελτίωση, η τελευταία έκθεση του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού η επιδημία θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί απότομα.

Ο Οργανισμός υλοποιεί πρόγραμμα για την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των ασθενών, ωστόσο ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες αυτό γίνεται «παραμένει μικρότερος από το αναμενόμενο σε πολλές περιοχές».

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι αρκετές κοινότητες, κυρίως στη Γουινέα, αντιδρούν στις οδηγίες για ασφαλή ταφή των νεκρών και συνεργασία με τις αρχές για την ιχνηλάτηση των επαφών.

Την Τετάρτη, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες που αναχωρούν από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχονται για πυρετό ή άλλα συμπτώματα.

Η επιδημία είναι μακράν η χειρότερη από την ανακάλυψη του ιού του Έμπολα το 1976. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 21.742 κρούσματα και 8.641 θάνατοι.