Για διαταραχή στις σχέσεις των Πυρήνων της Φωτιάς με τον Χριστόδουλο Ξηρό, εναντίον του οποίου ετοίμαζαν ενέργεια, έκανε λόγο το απόγευμα της Πέμπτης ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, κατά την παρουσίαση της πορείας των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής μετά τη σύλληψη Ξηρού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακνάκη, μετά και την ανάγνωση των επιστολών μεταξύ των εγκλείστων και της Αγγελικής Σπυροπούλου που έχουν βρεθεί, εκτιμάταιότι είχε επέλθει έντονη ρήξη στις σχέσεις του Χριστόδουλου Ξηρών και μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. ΟιΠυρήνες φαίνεται να κατηγορούν ευθέως τον Χριστόδουλου Ξηρό για τη μη ενεργοποίηση δύο εκρηκτικών μηχανισμών στο ΑΤ Ιτέας και στη ΔΟΥ Κορυδαλλού και η αστυνομία θεωρεί ότι ετοίμαζαν και δολοφονική ενέργεια εναντίον του, καθώς χρησιμοποιούσαν σε επιστολή τη λέξη «απόλυση».Σε άλλα σημεία των επιστολών φέρεται να αποκαλούν τον Ξηρό προδότη και να αναφέρονται με πολύ προσβλητικό τρόπο για αυτόν.

Περαιτέρω, ο Αρχηγός έκανε γνωστό ότι, πέρα από τη σύλληψη, την Τετάρτη, του 23χρονου Ελληνα που πήρε προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη, συνελήφθη την Πέμπτη και 29χρονος Αλβανός.

Ο 23χρονος κατηγορείται για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής οχήματος, τύπου βαν, που είχε εντοπιστεί το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2015, σε ερημική περιοχή στο όρος Αιγάλεω.

Δακτυλικό αποτύπωμά του ταυτοποιήθηκε στο εν λόγω κλεμμένο όχημα, που είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής μετά την αξιοποίηση σχεδιαγραμμάτων διαφυγής που βρέθηκαν στη μονοκατοικία όπου διέμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός στην Κερατέα.

Από την πλευρά του ο 29χρονος αλλοδαπός κατηγορείται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, με την επιβαρυντική περίπτωση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών, προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Επιπλέον, για τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής, προμήθειας και κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών, βομβών, πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων και λοιπών ειδών πολεμικού υλικού, καθώς και για υπόθαλψη εγκληματία.

Αποτυπώματα, δακτυλικό και παλαμικά, του 29χρονου αλλοδαπού ταυτοποιήθηκαν στο σπίτι που είχε μισθώσει με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και διέμενε στην Περαχώρα Λουτρακίου στην Κορινθία η καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου.

Από την Αντιτρομοκρατική διενεργήθηκαν και διενεργούνται έρευνες στα σπίτια των δύο συλληφθέντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, έχουν προσαχθεί στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, άλλος ένας άντρας, ηλικίας 21 ετών, και μία 34χρονη, που φιλοξενούσαν τον 29χρονο συλληφθέντα.

Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκε σε συνεργείο στο Περιστέρι αυτοκίνητο (μάρκας Κia Sorento), χρώματος ασημί, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε ο 29χρονος Αλβανός συλληφθείς και σχετίζεται με την υπό έρευνα υπόθεση.Εκτιμάται ότι είναι το άτομο που μετέφερε την Αγγελική Σπυροπούλου με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, που πλέονέχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Περαιτέρω, από τις εργαστηριακές-συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών σε πειστήρια που κατασχέθηκαν στο σπίτι της Περαχώρας Λουτρακίου, ανιχνεύτηκαν μείγματα βιολογικών υλικών στα οποία εμπεριέχονται, κατά περίπτωση, γενετικός τύπος και γενετικά στοιχεία, ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Συγκεκριμένα:

-Γενετικό υλικό του Νταμιάνο Μπολάνο εμπεριέχεται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχε πρώτη ύλη για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών-εμπρηστικών μηχανισμών.

-Γενετικό υλικό του Χρήστου Τσάκαλο εμπεριέχεται στο μείγμα βιολογικών υλικών σε ταινία πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχαν πρώτη ύλη για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών-εμπρηστικών μηχανισμών.

-Γενετικό υλικό που εμπεριέχεται στο μείγμα βιολογικών υλικών σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχαν πρώτη ύλη για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών-εμπρηστικών μηχανισμών είναι όμοιο με γενετικό υλικό που βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2009 σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, όπου διέμενε ο Χαρίλαος Χατζημιχελάκης, καθώς και σε απορρίμματα που είχαν βρεθεί τότε έξω από το συγκεκριμένο σπίτι, αλλά και στην επένδυση κράνους του Χατζημιχελάκη.

-Στα δύο πρώτα μείγματα εμπεριέχεται και ο γενετικός τύπος άγνωστης γυναίκας, ο οποίος προσδιορίστηκε σε πειστήρια που κατασχέθηκαν στη μονοκατοικία της Κερατέας και στο σπίτι της Περαχώρας.

Επιπλέον, από την εργαστηριακή εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών σε χειρόγραφα σημειώματα που κατασχέθηκαν στα δύο αυτά σπίτια διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών κύριων γραφών.

Συγκεκριμένα:

-Γραφή του έγκλειστου μέλους της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» Χρήστου Τσάκαλου.

-Γραφή που ταυτίζεται με πειστήρια που έχουν κατασχεθεί στην κατοχή των Γεράσιμου Τσάκαλου και Παναγιώτη Αργυρού, κατά τη σύλληψή τους την 1η Νοεμβρίου 2010, καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2011 στο σπίτι του Χρήστου Τσάκαλου.

-Γραφή που ταυτίζεται με εκείνη που βρέθηκε σε πειστήρια που έχουν κατασχεθεί κατά τη διενέργεια έρευνας σε σπίτι στη Νέα Φιλοθέη, όπου διέμεναν μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που είχαν συλληφθεί την 1η Φεβρουαρίου 2013, μετά τη διπλή ένοπλη ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης (Δημήτρης Πολίτης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Δημήτρης-Ανδρέας Μπουρτζούκος, Νίκος Ρωμανός).

Οπως ανακοίνωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, κατά την έρευνα στο σπίτι της Περαχώρας Λουτρακίου, όπου διέμενε η Αγγελική Σπυροπούλου, βρέθηκε και κατασχέθηκε κάρτα μνήμης, καθώς και ταμπακέρα, που διέθετε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, μέσα στην οποία βρέθηκαν άλλες δύο κάρτες μνήμης.

Από την εργαστηριακή εξέταση των ψηφιακών αυτών πειστηρίων προέκυψε ο τρόπος επικοινωνίας των μελών της οργάνωσης,η ανάθεση των επιμέρους ρόλων, καθώς και οι προπαρασκευαστικές πράξεις του σχεδίου απόδρασης από τις Φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, ψηφιακά αρχεία εικόνας και κειμένου που ήταν αποθηκευμένα στις τρεις κάρτες μνήμης, καταδεικνύουν -σύμφωνα με την Αστυνομία- ότι τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» επικοινωνούσαν με μέλη της οργάνωσης που δρούσαν εκτός των φυλακών, μέσω γραμμάτων, τα οποία διακινούσαν κάνοντας χρήση κινητών τηλεφώνων σύγχρονης τεχνολογίας (smartphones) και μεθόδους κρυπτογράφησης.

Επιπλέον, τα άτομα που συμμετείχαν σε κάθε στάδιο ή και στο σύνολο των προπαρασκευαστικών πράξεων του σχεδίου απόδρασης από τις Φυλακές Κορυδαλλού χρησιμοποιούσαν κυρίως κωδικοποιημένα ονόματα και καθοδηγούνταν σαφώς από τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».Σύμφωνα με την Αστυνομία, «Κώστας» ήταν η Αγγελική Σπυροπούλου, «Νίκος» ο Χριστόδουλος Ξηρός και «Στέλιος» ο Αλβανός.

Οι αρχές θεωρούν πρωταγωνιστικό τον ρόλο της Αγγελικής Σπυροπούλου «στην κατασκευή των εκρηκτικών υλών, του μεγάλου εκρηκτικού μηχανισμούς 150 κιλών, καθώς και του αντιπερισπασμού. Όλα γίνονταν με εντολή της Σπυροπούλου» είπε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως εξήγησε, το σχέδιο απόδρασης που οι τρομοκράτες είχαν αρχίσει να υλοποιούν προέβλεπε την τοποθέτηση της ισχυρής ισχύος βόμβας στις Φυλακές Κορυδαλλού και την ταυτόχρονη επίθεση με πυροβόλα όπλα, καθώς και τη ρίψη ρουκετών, προκειμένου να επιτευχθεί η απόδραση των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και ποινικών κρατουμένων.

Κικίλιας: «Μεγάλες επιτυχίες εναντίον της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας»

«Με τις δύο νέες συλλήψεις μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης του Χριστόδουλου Ξηρού, η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την τρομοκρατία» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.

Οπως είπε, «οι τελευταίες συνεχείς επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελούν την πιο έμπρακτη απόδειξη ότι όταν δίπλα στη σοβαρότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα των ανδρών και των γυναικών του Σώματος προστίθενται η αμέριστη εμπιστοσύνη και η ενθάρρυνση της πολιτικής ηγεσίας, οδηγούμαστε σε μεγάλες επιτυχίες εναντίον της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Αυτό, άλλωστε, αποτελεί κοινωνική απαίτηση, ώστε να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η σταθερότητα της χώρας. Γι’ αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ -για μία ακόμη φορά- τη φυσική ηγεσία και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που συνεργάστηκαν γι’ αυτές τις νέες συλλήψεις».