Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα περιληφθεί κανονικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που θα εγκρίνει σήμερα Πέμπτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως είναι «σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», ωστόσο ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης που προβλέπει το καταστατικό της και σύμφωνα με τις οποίες παρέχει στήριξη σε χώρες που πληρούν τα κατώτατα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης ή τελούν σε πρόγραμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, καθώς αυτές οι δαπάνες πληρώνονται από τα έσοδα του κράτους, προσέθεσε όμως πως η κατάσταση για τα ταμειακά διαθέσιμα θα δυσκολέψει μετά τις 28 Φεβρουαρίου καθώς θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα.

Ο ίδιος σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να καλυφθούν με εκδόσεις εντόκων, επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα έκδοσης εντόκων 15 δισ. ευρώ ποσό που έχει καλυφθεί και ότι για να αυξηθεί θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος με την τρόικα, ώστε να επιτραπεί στη χώρα να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ από δάνεια της ΔΝΤ και από την ευρωζώνη, ώστε να μην χάσει η Ελλάδα τα 11,4 δισ. ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας και προκειμένου να μη βρεθεί η χώρα μόνη της, χωρίς στήριξη, να αντιμετωπίσει τις αγορές, όπου σήμερα τα επιτόκια είναι απαγορευτικά υψηλά.

Τέλος, σχολιάζοντας τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος , αλλά και το οικονομικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ υποστήριξε πως διαγραφή χρέους δεν μπορεί να γίνει , καθώς πρόκειται για χρήματα ξένων φορολογουμένων, ενώ επεσήμανε πως για να χρηματοδοτηθεί το προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούνται 12 δισ. ευρώ, «χρήματα που βεβαίως δεν υπάρχουν».