Την εκ νέου πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA (Emergency Liquidity Assistance) αναμένεται να εξετάσει αύριο Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το σχετικό αίτημα θα υποστηριχθεί από το Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα , ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Σημειώνεται πως Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν προληπτικά να ανοίξει γραμμή πίστωσης μέσω του ELA, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει η πρόσβαση στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα να αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών, φοβούμενη περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας, λόγω της φυγής καταθέσεων, των επικείμενων εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά και λόγω των εξελίξεων που αφορούν στο ελβετικό φράγκο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε να δίνει ρευστότητα μέσω του ELA τον Αύγουστο του 2011 και τον Ιούλιο του 2012 αυτή άγγιξε τα 123 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Απριλίου 2014 η έκθεση των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό είχε μηδενισθεί, καθώς υποκατέστησαν τη ρευστότητα αυτή με χρηματοδότηση από τις αγορές.

Η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση (ELA) παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος σε πιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, έναντι ενεχύρου και με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωσυστήματος και με αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς.

Η χρηματοδότηση δίνεται για να αντισταθμιστούν η μείωση και η απόσυρση καταθέσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και η απομείωση της αξίας του αποδεκτού για πράξεις νομισματικής πολιτικής ενεχύρου, εν μέσω συνθηκών αδυναμίας των τραπεζών να προσφύγουν στις αγορές για την άντληση ρευστότητας.