Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προτείνει να επιβληθούν νέοι φόροι στους πιο πλούσιους Αμερικανούς. Στόχος είναι να μειωθούν τα κέρδη των πλουσίων από επενδύσεις και να γίνει πιο δύσκολη η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στους κληρονόμους τους.

Ο Ομπάμα, που θα προτείνει αύριο την υιοθέτηση των μέτρων αυτών στην ετήσια ομιλία για την κατάσταση του έθνους, θέλει να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από αυτά –320 δισ. δολάρια σε 10 χρόνια –προκειμένου να επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές για την ανώτερη εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών αλλά και να βοηθήσει τις οικογένειες όπου δουλεύουν και οι δύο γονείς.

Το φορολογικό σχέδιο του Ομπάμα αναμένεται ότι θα συναντήσει αντιδράσεις στο Κογκρέσο όπου πλειοψηφούν οι Ρεμπουμπλικανοί, οι οποίοι σε αντίθεση με αυτόν θέλουν να μειωθεί η φορολογία. Τα δύο κόμματα βρίσκονται να συγκλίνουν περισσότερο στη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.

Ο Ομπάμα θέλει να αυξήσει τη φορολογία κερδών στο 28% από 23,8% σήμερα. Ο φορολογικός αυτός συντελεστής διαμορφωνόταν στο 15% όταν ο Ομπάμα εξελέγη τον Οκτώβριο του 2009. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτείνει τον διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του.

Θέλει επίσης να επιβάλει φόρο στις κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων επειδή θεωρεί ότι υπάρχει παραθυράκι στη σχετική νομοθεσία. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, κινητές αξίες που διακρατούνται από τον επενδυτή μέχρι τον θάνατό του δεν φορολογούνται. Αυτό δημιουργεί κίνητρο για τους πλουσίους να μην τις μεταβιβάζουν. Οι κληρονόμοι καλούνται έπειτα να καταβάλουν φόρους μόνο κατά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων και μόνο εάν η αξία τους κατά την πώληση είναι υψηλότερη από την αξία που είχαν πριν να τις κληρονομήσουν.

Επιπλέον, ο Ομπάμα έχει αναφέρει ότι θα πιέσει το Κογκρέσο να υιοθετήσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στους εργαζομένους να λαμβάνουν επτά μέρες τον χρόνο αναρρωτική άδεια με αποδοχές. Θέλει επίσης να κάνει δωρεάν ένα μέρος της εκπαίδευσης για εκατομμύρια φοιτητές. Τα προγράμματα αυτά εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 60 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ο Ομπάμα έχει αναφέρει πολλές φορές ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι φόροι για τους πλουσίους και να γίνουν φορολογικές περικοπές στα μεσαία εισοδήματα.

© Bloomberg News

Σύμφωνα μετον Λευκό Οίκο, το 99% των νέων φορολογικών βαρών που προτείνονται από τον Ομπάμα θα επιβαρύνει το πλουσιότερο 1% των νοικοκυριών. Επίσης αναφέρεται ότι το 80% των βαρών αυτών θα το πληρώσει το 0,1% των πιο ευκατάστατων πολιτών

Σήμερα, για παράδειγμα, τα παιδιά ενός ζευγαριού που κληρονομούν περιουσία των γονέων ύψους 5 εκατ. δολ. – από τα οποία τα 2,5 εκατ. είναι σε μετοχές – δεν πληρώνουν φόρο. Με το σχέδιο Ομπάμα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο περίπου 500.000 δολαρίων