Με συναισθήματα θλίψης, σε μια πόλη που όπως ο ίδιος έχει δηλώσει τον γέμιζε πάντα χαρά, έφθασε την Παρασκευή το πρωί στο Παρίσι ο αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι.

Περπατώντας μέσα στην πόλη, γεμάτη από τα θρυλικά πλέον πράσινα εξώφυλλα του Charlie Hebdo με τον δακρυσμένο Μωάμεθ, ο Κέρι σταμάτησε σε κάθε εκδήλωση πένθους για τα αδικοχαμένα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Προτού χαράξει, η αυτοκινητοπομπή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έκανε μία στάση στο Κε ντ’ Ορσέ. Ο Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν παρέστη στη μεγαλειώδη πορεία κατά της τρομοκρατίας την Κυριακή. «Ηταν στην Ινδία, γι’ αυτό δεν μπόρεσε να έρθει. Ζήτησε συγγνώμη», επιβεβαίωσε ο Φαμπιούς μπροστά από τις κάμερες, αφότου ο Κέρι κατέθεσε ένα μεγάλο στεφάνι, με κόκκινα τριαντάφυλλα, γαρίφαλα και λευκούς κρίνους, στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Ενα παρόμοιο στεφάνι κατέθεσε και έξω από τα γραφεία του Charlie Hebdo. Εμφανώς συγκινημένος, ο Κέρι στάθηκε για μια στιγμή μαζί με τον δήμαρχο του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού, για να διαβάσουν τα μηνύματα συμπαράστασης που έχει αφήσει ο κόσμος πάνω στο κτίριο.

Λίγα λουλούδια άφησε και ένα τετράγωνο πιο κάτω, εκεί που ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός από τα πυρά των τρομοκρατών, για να καταλήξει στο Μέγαρο των Ηλυσίων όπου υπέβαλε τα σέβη του στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος ο Κέρι χαρακτήρισε την εκτός προγράμματος επίσκεψή του στο Παρίσι «μία μεγάλη αγκαλιά». Οι επικριτές της κυβέρνησης Ομπάμα ωστόσο κάνουν λόγο για μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί που δεν έστειλε κανέναν ανώτερο από τον αμερικανό πρεσβευτή στη Γαλλία στην πορεία της Κυριακής, στην οποία έδωσαν το «παρών» περί τους 40 ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Στα γαλλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης η επίσκεψη του Κέρι στο Παρίσι σχολιάστηκε όπως επιβάλλει το κλίμα των ημερών, με ένα σκίτσο: ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κρατάει μία επιγραφή με το σύνθημα Je suis Charlie (Είμαι Charlie). Το σβησμένο Charlie έχει αντικατασταθεί με το en retard (Είμαι αργοπορημένος)…

Η Washington Post, σε εκτενές δημοσίευμα, αφιερωμένο στην επίσκεψη του Κέρι στο Παρίσι, υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για μία επίσημη επίσκεψη εκ μέρους όλων των Αμερικανών, αλλά για έκφραση προσωπικής συμπάθειας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει βαθιές ρίζες στη Γαλλία. Η μητέρα του μεγάλωσε σε ένα κτήμα σε χωριό της Βρετάνης, το οποίο κατέστρεψαν οι ναζί. Εκεί, σε μία έπαυλη που χτίστηκε από την αρχή και ανήκει ακόμη στην οικογένειά του, ο Κέρι περνούσε ως παιδί τα καλοκαίρια. Εχει ξαδέλφια τα οποία ασχολούνται με τα κοινά της περιοχής και με τα οποία μιλάει στα Γαλλικά – τα μέτρια Γαλλικά του με τη βαριά αμερικανική προφορά. Στα Γαλλικά, τα οποία ξεσκόνισε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σκοπεύει να μιλήσει σε όλες τις προγραμματισμένες για την Παρασκευή εκδηλώσεις.

Στα Γαλλικά μίλησε και με τον Ολάντ, με τον οποίο όντως αγκαλιάστηκε τελικά στην αυλή του Ελιζέ προσφέροντας μία ιστορική εικόνα στους φωτογράφους: «Νομίζω ότι ξέρεις ότι έχεις τα ειλικρινή συλλυπητήρια του αμερικανικού λαού και ξέρεις ότι μοιραζόμαστε τον πόνο και τον τρόμο για όλα όσα περάσατε. Οι καρδιές μας είναι μαζί σας».