Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε την Πέμπτη το βράδυ για πρώτη φορά ότι η οργάνωσή του διαθέτει από το 2006 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ, τον κυριότερο εχθρό της.

Οι ιρανικοί πύραυλοι Fateh-110 έχουν βεληνεκές 200 χλμ. και «μας ήρθαν πριν από πολύ καιρό, το 2006», είπε ο Νασράλα αναφερόμενος στην παράδοση των όπλων αυτών από το Ιράν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο δορυφορικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν που εδρεύει στη Βηρυτό.

Ο Νασράλα προειδοποίησε εξάλλου ότι τα ισραηλινά πλήγματα εντός του συριακού εδάφους συνιστούν επίθεση και εναντίον των συμμάχων της Συρίας στην περιοχή, οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα να ανταποδώσουν. «Οι συχνές επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στη Συρία αποτελούν μια σοβαρή παραβίαση. Τις θεωρούμε εχθροπραξία εναντίον όλου του άξονα της αντίστασης», τόνισε.

Οσον αφορά τα αντίποινα στις ισραηλινές επιθέσεις, υποστήριξε ότι «δεν έχει μόνο η Συρία το δικαίωμα να απαντήσει αλλά είναι και δικαίωμα του άξονα της αντίστασης» αλλά το πότε θα συμβεί αυτό «εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες (…) θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή», συνέχισε.

«Ο άξονας της αντίστασης»

Το Ιράν, η Συρία, η Χεζμπολάχ και ορισμένες παλαιστινιακές ομάδες θεωρούν ότι συγκροτούν έναν «άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είναι στενός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και έχει στείλει εκατοντάδες μαχητές της να πολεμήσουν μαζί με τον συριακό στρατό στον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Στο διάστημα αυτό το Ισραήλ έχει πλήξει πολλές φορές διάφορες περιοχές της Συρίας, καταστρέφοντας κυρίως οπλικά συστήματα όπως πυραύλους που, όπως υποστηρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Στον πόλεμο των 33 ημερών με το Ισραήλ, το 2006, η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες που είχαν πέσει εντός του ισραηλινού εδάφους.

Ο Νασράλα προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη για έναν ενδεχόμενο μελλοντικό πόλεμο με το Ισραήλ, παρ’ όλο που συμμετέχει ήδη στον πόλεμο στη Συρία. «Αν οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η αντίσταση έχει αποδυναμωθεί ή ότι έχει εξαντληθεί, τότε κάνουν λάθος», υπογράμμισε.