Δύο ελληνικές τράπεζες έχουν ζητήσει να κάνουν χρήση του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), είπε την Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας καθώς οι συνθήκες ρευστότητας περιορίζονται εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαιώνουν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αφορά τη χορήγηση ρευστότητας άνω των 5 δισ. ευρώ από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance -ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ποσό δεν είναι μεγάλο εάν συνυπολογιστεί ότι στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2012 η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ περίπου.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών ομίλων να υποβάλλουν αίτημα για ενεργοποίηση της σχετικής βοήθειας, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που χρειαστεί η χρήση του μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Το ELA χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ, αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας και δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων.

Δεν προτίθεται να προσφύγει στον ELA η Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA για άντληση ρευστότητας, αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-MΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας Δημήτρης Σπυρόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα ότι και άλλες συστημικές τράπεζες, εκτός της Alpha και της Eurobank που επιβεβαίωσαν τις σχετικές πληροφορίες, Θα προσφύγουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών στο σχετικό μηχανισμό.