Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξακολουθεί να θέλει «να επιβάλει τη θέλησή τηςόπως την εποχή της – πάλαι ποτέ – Σοβιετικής Ένωσης».

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σόφια ο Κέρι αναφέρθηκε στην πτώση των κομουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και ιδίως στη Βουλγαρία, πριν από 25 χρόνια, τονίζοντας ότι «προφανώς, η μάχη κερδήθηκε».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε «σήμερα βρισκόμαστε στο 2015 και η Ρωσία επιδιώκει πάντα να επιβάλει τη θέλησή της στους ανθρώπους, να περιορίσει τις δυνατότητες επιλογής τους, να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική ενός άλλου κράτους για να το ελέγξει».

«Βρισκόμαστε κατά συνέπεια σε μια εποχή δοκιμασιών και προκλήσεων», υπογράμμισε ο Κέρι μιλώντας στους υπαλλήλους της πρεσβείας των ΗΠΑ στη βουλγαρική πρωτεύουσα, παρουσία και των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που πραγματοποιεί μια μίνι περιοδεία στην Ευρώπη, έκανε σήμερα μια στάση στη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εξαρτάται κατά 85% από το ρωσικό φυσικό αέριο, για να την διαβεβαιώσει για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Ο Κέρι αναχώρησε στη συνέχεια για το Παρίσι όπου αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.