Στις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα, για σύσταση δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας και αυτοτελές υπουργείο Ναυτιλίας αλλά πιθανώς ενταγμένο σε γενικότερο σχεδιασμό, απάντησε την Πέμπτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, «χθες ο κ. Δρίτσας με τις δηλώσεις του αποκάλυψε το κρυφό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα:

-για δημιουργία κρατικού φορέα και την επιβολή ουσιαστικά κομματικού ελέγχου στην ακτοπλοΐα, παραγνωρίζοντας και ακυρώνοντας τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της αγοράς.

-για επαναφορά στις εποχές των κρατικών μονοπωλίων για τους νησιώτες που απέτυχαν, χρεοκόπησαν και κατέστησαν την ακτοπλοΐα για τους νησιώτες αγαθό πολυτελείας.

-για ‘πολιτικοποίηση’ του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, υποτιμώντας τον πολυδιάστατο ρόλο του Λιμενικού Σώματος και τα στελέχη του που υπηρετούν τη ναυτιλία, εκφράζοντας την αντίληψη πλήρους και κομματικού ελέγχου».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι «σήμερα είναι μία περίοδος που μετά από πέντε συναπτά χρόνια οι εταιρείες της ακτοπλοΐας παρουσίασαν λειτουργικά κέρδη, ενώ περιορίστηκαν οι επιδοτήσεις για τις ‘άγονες γραμμές’ στο μισό και ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα βελτιώθηκε το ακτοπλοϊκό δίκτυο, με επίκεντρο τον εξορθολογισμό στις γραμμές του Βορείου Αιγαίου.

Οι νησιώτες αντιλαμβάνονται ότι υποστηρίζουμε την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών και την εξυπηρέτηση τους, χωρίς να τους επιβαρύνουμε με ανεφάρμοστες πολιτικές που οδηγούν σε νέους και πολλαπλάσιους φόρους» δήλωσε ο υπουργός.

Την Τετάρτη ο κ. Δρίτσας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το σημερινό μοντέλο της ακτοπλοΐας έχει φθάσει στα όριά του και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ένα δημόσιο σχήμα για την ακτοπλοΐα μέσα από το οποίο θα επιλύει πολλά από τα ακτοπλοϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα μικρά νησιά και για τα οποία δεν ενδιαφέρονται ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες.

«Πανικόβλητος και χωρίς επιχειρήματα ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας μιμείται τη μονταζιέρα της Συγγρού, διαστρεβλώνοντας τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ναυτιλία που υπεύθυνα και δημόσια έχει αναρτήσει εδώ και πολύ καιρό στο Διαδίκτυο προς διαβούλευση» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για τη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας, που θα έχει την επιτελική οργάνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στην Ελλάδα (δρομολόγια ανάγκες) και όλα εκείνα που χρειάζονται για να μπορεί πραγματικά να δρομολογήσει τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών με βάση τις ανάγκες των κατοίκων και όχι των επιλογών των πλοιοκτητών».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της ποντοπόρου ναυτιλίας, ο κ. Δρίτσας δήλωσε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα εισρέουν κερδοσκοπικά funds που δεν έχουν σχέση με την παράδοση των καπεταναίων εφοπλιστών και αυτό είναι ένα ζήτημα που συζητιέται στα ναυτιλιακά γραφεία και τις εταιρείες».

«Εμείς αυτό το θέτουμε ως θέμα που θα πρέπει να παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση και να στηρίξει τις παραδοσιακές εταιρείες του ελληνικού εφοπλισμού» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια τόση μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα, όπως η ναυτιλία στην περίοδο της κρίσης, θα πρέπει να αναλάβει περισσότερα βάρη για το ξεπέρασμά της από ό,τι έχει αναλάβει μέχρι τώρα» ανέφερε ο κ. Δρίτσας.