Μετά τα αιματηρά γεγονότα με την επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας «Charlie Hebdo», η ΝΕΡΙΤ παρουσιάζει την Κυριακή ένα παλαιότερο ντοκιμαντέρ για τη λειτουργία του σατιρικού εντύπου.

Η κάμερα είχε μπει το 2006 στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας και κατέγραψε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το «Charlie Hebdo». Μέσα από τις διηγήσεις των προσώπων που συνδέθηκαν με το εβδομαδιαίο έντυπο, παρουσιάζεται η ιστορία του αλλά και τα μυστικά της συντακτικής ομάδας, τα άρθρα των οποίων είναι πάντα γραμμένα σε ιδιαίτερο ύφος. Βεβαίως, δεν λείπουν και οι αναφορές στα σκίτσα που δημοσιεύονταν στις σελίδες του και κατά καιρούς δίχαζαν ή προκαλούσαν τη διεθνή κοινότητα αλλά πάντα είχαν έναν ιδιαίτερο τρόπο για να περνάνε τα μηνύματα της επικαιρότητας. Κάποιοι από τους σκιτσογράφους που δολοφονήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, είχαν μιλήσει για τα στοιχεία που τους εμπνέουν και πώς αποτυπώνουν στο χαρτί το σατιρικό τους πνεύμα.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται και άνθρωποι της πολιτικής ζωής της Γαλλίας όπως ο Φρανσουά Ολάντ και η Ντομινίκ Βουανέ που αναλύουν τη σημασία του εντύπου και το ρόλο που έπαιζε στο δημόσιο βίο της χώρας.

Info

«Charlie Hebdo», Κυριακή 18/1, 19.00, ΝΕΡΙΤ