Την παραίτησή του υπέβαλε την Τετάρτη ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

O Ναπολιτάνο υπέγραψε το πρωί την επιστολή παραίτησής του. Με την επιστολή αυτή, όπως προβλέπουν οι θεσμικές διαδικασίες, κοινοποιεί την απόφασή του να παραιτηθεί στους προέδρους της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο και στον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός θα πληροφορήσει αργότερα και επίσημα τα μέλη της κυβέρνησής του, σε υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ναπολιτάνο, 89 ετών, παραιτήθηκε για λόγους ηλικίας και θα συνεχίσει να είναι ισόβιος γερουσιαστής, με δικαίωμα ψήφου. Οι ψηφοφορίες για την εκλογή του διαδόχου του θα αρχίσουν σε δυο εβδομάδες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

«Από ένα μέγαρο εκατόν δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ο Ναπολιτάνο επιστρέφει στο σπίτι του, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, το οποίο δεν ξεπερνά τα εκατόν είκοσι τετραγωνικά μέτρα», γράφει ο ιταλικός Τύπος.

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα ευγνώμονες στο έργο και στην σωφροσύνη του Ναπολιτάνο», δήλωσε στην τηλεόραση της Rai, ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε», έγραψε στο Twitter o Ρέντσι.

Ο Ναπολιτάνο είχε επανεκλεγεί από το Κοινοβούλιο, μετά την πρώτη του επταετή θητεία, τον Απρίλιο του 2013, χωρίς να το επιθυμεί. Εν μέσω πολιτικής κρίσης, αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και αδυναμίας εκλογής με συναίνεση ενός νέου προέδρου, ο Ναπολιτάνο είχε εκλεγεί προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχεια των κρατικών θεσμών της Ιταλίας.