Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Μπάμπη Γκολέ, που έφυγε απ’ τη ζωή την περασμένη Κυριακή, θα παρουσιάσει η εκπομπή «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Δεύτερο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας.

Μέσα από το πλούσιο αρχείο της ΝΕΡΙΤ, ο Γιώργος Τσάμπρας θα παρουσιάσει σε δύο μέρη τη συνάντησή του με τον Μπάμπη Γκολέ πριν από δύο χρόνια. Στην τετράωρη συζήτησή τους, ο γνωστός ρεμπέτης διηγήθηκε όλη αυτή την πορεία του στο τραγούδι και μίλησε για τις γνωριμίες του με την παλιά γενιά του ρεμπέτικου. Επίσης, διάλεξε να ακουστούν ηχογραφήσεις με τις φωνές που πίστευε ότι τον διαμόρφωσαν ως τραγουδιστή, αλλά και ως προσωπικότητα – από τον Γιώργο Κάβουρα και τον Στράτο Παγιουμτζή, μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Στη δεκαετία του ’60 ο Μπάμπης Γκολές ήταν από τους πρώτους νέους που άρχισαν να μελετούν και να παίζουν τα παλιά ρεμπέτικα. Παιδί των λαϊκών πάλκων και των πανηγυριών της Πάτρας εκείνης της εποχής, βίωσε το πνεύμα του γλεντιού και της μυσταγωγίας στην απόδοση αυτού του υλικού.

Έχοντας ήδη διαμορφώσει μια δική του πορεία στην Πάτρα, ήρθε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για ένα νέο δισκογραφικό ξεκίνημα, μεταφέροντας στα κέντρα της πρωτεύουσας το δικό του «τρόπο» παιξίματος και τραγουδιού.

Ηχογράφησε 15 προσωπικούς δίσκους με παλιά ρεμπέτικα, δοκιμάζοντας να γράψει και κάποια ανάλογα δικά του. Είχε ξεχωριστές συνεργασίες με μουσικούς της γενιάς του, ενώ είχε σημαδέψει με την παρουσία του πολλούς νεώτερους μουσικούς, καθώς και μια σειρά από νυχτερινούς χώρους.