Ως το μεγαλύτερο αγκάθι για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού αναδεικνύονται οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που καταλαμβάνουν συνολικά 270 στρέμματα.

Η υπόθεση μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της ΥΠΑ,επανήλθε στο προσκήνιο με πρόσφατο (από 9/1/2015) έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που απαιτεί την απομάκρυνση της Υπηρεσίας από τους χώρους του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, μέσα σε διάστημα δύο χρόνων.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο αυτό που εστάλη προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τη διοίκηση της ΥΠΑ, ζητά να υλοποιηθεί η αποξήλωση μιας σειράς εγκαταστάσεων (κτιρίων, σχολών, τεχνικών κέντρων, ραδιοβοηθημάτων κ. λ. π) από τους χώρους του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έως τις 14 Νοεμβρίου 2016.
Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ κάνουν λόγο για «εκδίωξη της Υπηρεσίας» εκφράζοντας «έκπληξη και οργή», καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά προεργασία από πλευράς συναρμόδιων υπουργείων για κάτι τέτοιο. Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ) αφού επισημαίνεται το τεράστιο κόστος μετεγκατάστασης, υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει καμία σχετική μελέτη. «Δεν υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης χωροταξικό και οικονομικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι αδιαφορούν για την εύρυθμη λειτουργίας μιας τόσο καθοριστικής υπηρεσίας, όπως είναι η ΥΠΑ», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΟΣΥΠΑ.
Σημειώνεται, ότι από την υποχρέωση μετεγκατάστασης έχει ήδη εξαιρεθεί με νόμο από το 2012, μόνο το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ), το οποίο θα παραμείνει στη σημερινή του θέση. Αλλωστε, η μετακίνηση του ΚΕΠΑΘ θα απαιτούσε ένα τεράστιο ποσό ύψους άνω του 1 δις. ευρώ. Ωστόσο, όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΥΠΑ (διοικητήριο, εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην πρώην αμερικανική βάση κ. λ. π) θα πρέπει να στεγαστούν αλλού και μάλιστα, όπως επισημαίνουν στελέχη της Υπηρεσίας, η όλη διαδικασία απαιτεί μελέτες, συντονισμό και έργα τα οποία θα διαρκέσουν από 2 έως 3 χρόνια.
Δεδομένου ότι από το Ελληνικό ελέγχεται το σύνολο του ελληνικού εναερίου χώρου, η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία της υπηρεσίας ούτε για ένα λεπτό! «Ραντάρ, ραδιοβοηθήματα και τηλέφωνα δεν μπορούν να σιγήσουν ούτε για ένα λεπτό», λένε χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι πριν από όλα θα πρέπει να εξευρεθεί ο νέος χώρος που θα φιλοξενήσει όλες αυτές τις υπηρεσίες.
Παράλληλα, εκτιμούν ότι χρόνος για να γίνει οργανωμένα η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της ΥΠΑ υπάρχει, αρκεί τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Αμυνας, Περιβάλλοντος κ. λ. π, να αποφασίσουν για το νέο χώρο, ώστε να ακολουθήσουν οι απαραίτητες μελέτες τους κόστους και των έργων που θα απαιτηθούν και να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.
Μια λύση, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη θα ήταν να μεταφερθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΥΠΑ σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».