Ο δήμος της Νέας Υόρκης καλείται να πληρώσει 17 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 14,5 εκατομμύρια ευρώ) αποζημίωση για να διευθετηθεί η υπόθεση της άδικης καταδίκης 3 αδελφών, που πέρασαν αθροιστικά 6 δεκαετίες στη φυλακή πριν αθωωθούν από τις κατηγορίες για φόνο, σε υποθέσεις που συνδέονται με αστυνομικό οι ενέργειες του οποίου αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις αρχές.

Οι 3 ετεροθαλείς αδελφοί Ρόμπερτ Χιλ, Αλβίνα Τζένετ και Ντάριλ Οστιν καταδικάστηκαν για υποθέσεις που αφορούσαν φόνους με τη χρήση πυροβόλων όπλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Ο Οστιν πέθανε το 2000 στη φυλακή.

Αθροιστικά, οι 3 άνδρες πέρασαν 60 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής προτού οι καταδίκες τους ακυρωθούν το 2014.

«Αυτός ο διακανονισμός είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών», δήλωσε ο Σκοτ Στρίνγκερ, οικονομικός ελεγκτής της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο ύποπτος ρόλος ενός αστυνομικού 

Τις υποθέσεις και των 3 ανδρών είχε αναλάβει ο συνταξιούχος πλέον αστυνομικός Λουίς Σκαρσέλα. Το γραφείο του εισαγγελέα του Μπρούκλιν εξετάζει και τις λοιπές υποθέσεις που είχε χειριστεί ο συνταξιούχος αστυνομικός.

Οι υποθέσεις που συνδέονται με τον Σκαρσέλα άρχισαν να εξετάζονται από τις αρχές μετά από ένα άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ο πρώην αστυνομικός βασιζόταν στις ομολογίες στην ίδια αυτόπτη μάρτυρα – μια τοξικοεξαρτημένη ιερόδουλη.

Ο Σκαρσέλα είχε επίσης αποσπάσει ομολογίες μαρτύρων οι οποίοι αργότερα αρνήθηκαν ότι είχαν παραδεχθεί όσα περιέχονταν στις αναφορές του αστυνομικού, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο συνταξιούχος αστυνομικός έχει διαψεύσει δημόσια ότι παρέβη τους κανονισμούς κατά τη διάρκεια των ερευνών του.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο Τζένετ θα λάβει χρηματικό ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Χιλ 7,15 εκατομμύρια δολάρια και η Λουίζ Οστιν, μητέρα των 3 ανδρών, θα λάβει 3,85 εκατομμύρια δολάρια, για λογαριασμό του θανόντος γιου της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από