Ο δήμος της Νέας Υόρκης καλείται να πληρώσει 17 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 14,5 εκατομμύρια ευρώ) αποζημίωση για να διευθετηθεί η υπόθεση της άδικης καταδίκης 3 αδελφών, που πέρασαν αθροιστικά 6 δεκαετίες στη φυλακή πριν αθωωθούν από τις κατηγορίες για φόνο, σε υποθέσεις που συνδέονται με αστυνομικό οι ενέργειες του οποίου αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις αρχές.

Οι 3 ετεροθαλείς αδελφοί Ρόμπερτ Χιλ, Αλβίνα Τζένετ και Ντάριλ Οστιν καταδικάστηκαν για υποθέσεις που αφορούσαν φόνους με τη χρήση πυροβόλων όπλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Ο Οστιν πέθανε το 2000 στη φυλακή.

Αθροιστικά, οι 3 άνδρες πέρασαν 60 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής προτού οι καταδίκες τους ακυρωθούν το 2014.

«Αυτός ο διακανονισμός είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών», δήλωσε ο Σκοτ Στρίνγκερ, οικονομικός ελεγκτής της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο ύποπτος ρόλος ενός αστυνομικού

Τις υποθέσεις και των 3 ανδρών είχε αναλάβει ο συνταξιούχος πλέον αστυνομικός Λουίς Σκαρσέλα. Το γραφείο του εισαγγελέα του Μπρούκλιν εξετάζει και τις λοιπές υποθέσεις που είχε χειριστεί ο συνταξιούχος αστυνομικός.

Οι υποθέσεις που συνδέονται με τον Σκαρσέλα άρχισαν να εξετάζονται από τις αρχές μετά από ένα άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ο πρώην αστυνομικός βασιζόταν στις ομολογίες στην ίδια αυτόπτη μάρτυρα – μια τοξικοεξαρτημένη ιερόδουλη.

Ο Σκαρσέλα είχε επίσης αποσπάσει ομολογίες μαρτύρων οι οποίοι αργότερα αρνήθηκαν ότι είχαν παραδεχθεί όσα περιέχονταν στις αναφορές του αστυνομικού, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο συνταξιούχος αστυνομικός έχει διαψεύσει δημόσια ότι παρέβη τους κανονισμούς κατά τη διάρκεια των ερευνών του.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο Τζένετ θα λάβει χρηματικό ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Χιλ 7,15 εκατομμύρια δολάρια και η Λουίζ Οστιν, μητέρα των 3 ανδρών, θα λάβει 3,85 εκατομμύρια δολάρια, για λογαριασμό του θανόντος γιου της.