Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να διεκδικήσει η Ελλάδα την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Το Βερολίνο εντάσσει το θέμα του αναγκαστικού δανείου στο γενικότερο πλέγμα των πολεμικών επανορθώσεων, το οποίο θεωρεί οριστικά λήξαν. «Δεν έχω υπόψη μου σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς» απάντησε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που ανεβάζουν το ύψους των γερμανικών οφειλών στα 11 δισ. ευρώ. «Στη γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα» διευκρίνισε ο κ. Γέγκερ.
Η γερμανική πλευρά συμπεριλαμβάνει το αναγκαστικό δάνειο στις πολεμικές επανορθώσεις, κεφάλαιο το οποίο θεωρεί λήξαν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στις συμφωνίες που υπέγραψε η Ομοσπονδιακή Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του '50 με αρχές της δεκαετίας του '60 με 12 δυτικές χώρες, μεταξύ αυτών και με την Ελλάδα το 1960. «Το άρθρο 3 αυτής της συμφωνίας διαπιστώνει ότι ρυθμίζονται οριστικά οι αξιώσεις επανορθώσεων για ναζιστικές αδικοπραγίες» είπε ο κ. Γέγκερ.
Οσο για το σκέλος των αποζημιώσεων, η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι «70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου η αξίωση αποζημιώσεων έχει απολέσει την βάση θεμελίωσής της» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Επικαλέστηκε τη Συνθήκη 4+2 (τέσσερις νικήτριες δυνάμεις συν δύο γερμανικά κράτη) για την επανένωση της Γερμανίας το 1990 ως νομική βάση διεθνούς δικαίου, η οποία κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της διεκδίκησης αποζημιώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Στη Συνθήκη αυτήν δεν γίνεται καμία αναφορά σε πολεμικές επανορθώσεις. Η Συνθήκη αποτελεί από το 1990 νομικά δεσμευτικό κείμενο στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, το οποίο έχει αποδεχθεί και η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τέτοιου είδους αξιώσεις» είπε ο κ. Γέγκερ.

Σφυρίζει αδιάφορα. Η κυβέρνηση του Βερολίνου συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα για το αναγκαστικό δάνειο. Αξιοποιεί μια ελληνική αδυναμία και χρησιμοποιεί ένα νομικό τρικ. Αδυναμία διότι η Ελλάδα δεν θεμελίωσε ακόμη επαρκώς τη νομική πλευρά της διεκδίκησής του, γι' αυτό και δεν υπέβαλε μέχρι τώρα επίσημο αίτημα επιστροφής του. Το νομικό τρικ είναι η ένταξη του κατοχικού δανείου στο κεφάλαιο των πολεμικών επανορθώσεων που έκλεισε με την επανένωση της Γερμανίας. Ωστόσο - σε αντίθεση με άλλες αξιώσεις αποζημιώσεων για τη ναζιστική θηριωδία που απορρίφθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - το αναγκαστικό δάνειο είναι διμερής σύμβαση Ελλάδας - Γερμανίας.
Στη σημερινή συγκυρία, που η Ελλάδα είναι στον χορό των εταίρων και διαπραγματεύεται το μέλλον της, είναι λάθος να γίνει το κατοχικό δάνειο αντικείμενο προεκλογικής πλειοδοσίας των κομμάτων, που ανέβασαν στο παρελθόν τις διεκδικήσεις σε εξωπραγματικά ποσά. Είναι μια νομική διαφορά, χρειάζεται νηφάλια και στέρεη νομική θεμελίωση. Και εν ανάγκη θα λυθεί στα δικαστήρια.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από