H θρυλική ηθοποιός από τη Σουηδία, Ανίτα Έκμπεργκ, που πρωταγωνίστησε στην κλασική ταινία του Φεντερίκο Φελίνι «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita) απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 83 ετών, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το BBC, η Ανίτα Έκμπεργκ απεβίωσε σε μία κλινική στο Ρόκα ντι Πάπα, στην επαρχία της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν.

Eίχε ξεκινήσει την καριέρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μοντέλο και ηθοποιός. Το 1959 συνέχισε την σταδιοδρομία της στην Ιταλία και ο Φεντερίκο Φελίνι την επιλέγει το 1960 για τον ρόλο της Σίλβια στο «Dolce Vita»: H Εκμπεργκ υποδύεται μια εντυπωσιακή ξένη ηθοποιό, την οποία ξεναγεί στη Ρώμη ένας δημοσιογράφο σκανδαλοθηρικών περιοδικών και εφημερίδων, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.

Μολονότι η ταινία είναι ο υπέροχος Μαστρογιάννι, η Εκμπεργκ με την πληθωρική ομορφιά της θα μας κληροδοτήσει μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές στην ιστορία της Εβδομης Τέχνης, αυτή στο συντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι.

Μετά την τεράστια επιτυχία της «Γλυκιάς Ζωής» – που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1960 και Οσκαρ κουστουμιών το 1962 – η Έκμπεργκ συνεργάζεται με τον Φελίνι σε άλλα τρία έργα: «Βοκκάκιος», «οι Κλόουν» και «η Συνέντευξη».

Στην Ιταλία, εκτός από την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι, η σουηδέζα ηθοποιός έπαιξε και στο έργο «Επτά φορές γυναίκα», του Βιττόριο Ντε Σίκα, ενώ συμπρωταγωνίστησε σε αμερικανικές ταινίες, κατά την δεκαετία του εξήντα, με τους Ντιν Μάρτιν και Φρανκ Σινάτρα.

Διεθνές σύμβολο της χρυσής εποχής του ιταλικού κινηματογράφου, όταν «το Χόλιγουντ είχε μεταφερθεί στον Τίβερι» η Ανίτα Εκμπεργκ ζούσε εδώ και χρόνια λίγο έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, στο προάστιο Τζεντσάνο. Είχε επιλέξει να περιορίσει τις επαφές της με παλιές της συναδέλφους διότι «δεν άντεχε τον συχνά απεριόριστο εγωκεντρισμό τους».