Συστημένη επιστολή θα αποστέλλουν οι φορολογικές αρχές στους φορολογούμενους στην περίπτωση έκδοσης εντολής ελέγχου, προκειμένου να ειδοποιούνται έγκαιρα και να μην υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τις υποθέσεις που αφορά ο έλεγχος.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο της γγ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο να υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου η οποία ωστόσο δεν κοινοποιείται άμεσα στον ελεγχόμενο. Και αυτό καθώς με βάση τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η υποβολή τέτοιων δηλώσεων μετά την έκδοση εντολής ελέγχου των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις σήμερα ο φορολογούμενος δεν λαμβάνει γνώση της εντολής ελέγχου άμεσα με την έκδοσή της αλλά με την έναρξη του ελέγχου και έτσι στο διάστημα που μεσολαβεί έχει υποβάλει εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, για τη φορολογική περίοδο που αφορά ο φορολογικός έλεγχος.

Προκειμένου να αποκλειστεί στο μέλλον το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει ο ελεγχόμενος φορολογούμενος να λαμβάνει άμεσα γνώση για την έκδοση εντολής ελέγχου με την λήψη συστημένης επιστολής από τις φορολογικές αρχές.