Το ακυρωτικό δικαστήριο της Αιγύπτου διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη για τους τρεις δημοσιογράφους του Al Jazeera που εκτίουν ποινές κάθειρξης για τη φερόμενη υποστήριξή τους στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Το ακυρωτικό δικαστήριο δέχθηκε την έφεση και διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης» δήλωσε ο Αμρ αλ Ντιμπ δικηγόρος του Πίτερ Γκρέστε.

Ο Γκρέστε και ο καναδοαιγύπτιος συνάδελφός του Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, που συνελήφθησαν την 29η Δεκεμβρίου 2013 σε ξενοδοχείο του Καΐρου, καταδικάστηκαν τον Ιούνιο σε επτά χρόνια κάθειρξη για τις φερόμενες σχέσεις τους με το Κίνημα του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για την ίδια υπόθεση.

Πάντως, οι τρεις δημοσιογράφοι θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να παρουσιαστούν ενώπιον του νέου δικαστηρίου.

Η υπόθεση αυτή είχε ξεσπάσει εν μέσω κρίσης στις σχέσεις Κατάρ-Αιγύπτου, μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον πρώην στρατηγό και νυν πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Τα Ηνωμένα Έθνη, κυβερνήσεις, οργανισμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, καθώς και πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων, κατακεραυνώνουν το Κάιρο και ζητούν την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν με παντελή απουσία αποδείξεων -και μάλιστα βιντεοσκοπημένο υλικό που χρησιμοποίησε η εισαγγελία εις βάρος τους ανήκε σε άλλα δίκτυα και όχι το Al Jazeera.

Τα hashtag στο Twitter: #AJtrial#FreeAJStaff