Mε απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά των μισθών στους πανεπιστημιακούς στα επίπεδα πριν από τις περικοπές που υπέστησαν στις αποδοχές τους με βάση μνημονιακό νόμο.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στους καθηγητές των πανεπιστημίων και στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απεφάνθη ότι η επίμαχη απόφαση θα έχει ισχύ για όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, αλλά η αναδρομική της εφαρμογή θα καλύπτει μόνο τους τρεις καθηγητές οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την υποχρέωση να καταβάλει αναδρομικά από 1/8/2012 τις διαφορές των αποδοχών για τους καθηγητές, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις για τους ενστόλους και τους δικαστές.

Οι τρεις προσφεύγοντες καθηγητές της Ιατρικής, της Φιλοσοφικής και της Οδοντιατρικής ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις αποδοχές τους αναδρομικά ο νόμος από το 2012 και διεκδικούσαν να αποζημιωθούν με ποσά από 3.426 έως 6.801 ευρώ ο καθένας.

Για την υπόθεση είχε προηγηθεί τον περασμένο Αύγουστο η απόφαση του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ που απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των μελών ΔΕΠ και έκρινε ότι με τις μειώσεις του Ν. 4093/2012 δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία κ.λπ. και ούτε θίγεται το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το κλειδί όμως της οριστικής κρίσης είχε η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου που, υπό τον πρόεδρο Σωτήρη Ρίζο, δικαίωσε τελικά τους πανεπιστημιακούς.

Ετσι η Ολομέλεια έκρινε ότι ο νόμος με βάση τον οποίο έγιναν οι περικοπές «αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την απορρέουσα από αυτό αρχή της «ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής» τους, καθώς και προς τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν: «Ενόψει της καθιερουμένης στο άρθρο 25 παράγραφο 4 του Συντάγματος αξιώσεως του κράτους να εκπληρώνουν όλοι οι πολίτες το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να επιβαρύνει πάντοτε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών».