Ήταν ίσως το πιο καλό νέο για το ποδήλατο μέσα στο 2014. Ο ποδηλατόδρομος Φάληρο – Γκάζι μήκους 11 χιλιομέτρων ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από περίπου 3 μήνες. Πρόκειται για το νότιο κομμάτι του Ποδηλατικού Άξονα Kηφισιά – Φαληρικός Όρμος.

Οι «Ορθοπεταλιές» έκαναν επιτόπιο ρεπορτάζ και σας παρουσιάζουν φωτογραφίες που δείχνουν την εξέλιξη του έργου και πώς υποδέχτηκαν τον ποδηλατόδρομο οι κάτοικοι και οι υπόλοποι πολίτες. Προτού δείτε τις φωτογραφίες, μερικά σύντομα στοιχεία για όσα συμβαίνουν εκεί.

Το ακόμη καλύτερο νέο; Μολονότι το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη ο ποδηλατόδρομος έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται. Η ύπαρξή του και η χρήση του είναι ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της αστικής μετακίνησης με ποδήλατο στην Ελλάδα.

Το ελπιδοφόρο: Βλέπει κανείς γονείς να κάνουν ποδήλατο στον υπό κατασκευή ποδηλατόδρομο μαζί με τα παιδιά τους. Πιτσιρίκια πάνω στα ποδηλατάκια τους μαζί με τους μπαμπάδες τους. Πού αλλού θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό; Ωραίες εικόνες που δείχνουν πόσο διαφορετικές θα μπορούσαν να είναι οι πόλεις…

Στοιχείο αισιοδοξίας: Το έργο προχωράει κανονικά. Αυτό σημαίνει – εκτός απροόπτου – ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, όπως είναι ο σχεδιασμός.

Τα μικροπροβλήματα: Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω στον ποδηλατόδρομο. Εκτιμάται όμως ότι αυτό θα λυθεί σε λίγο καιρό καθώς σε αρκετά σημεία αναμένεται να μπουν παγκάκια αλλά και κοινόχρηστες τρόμπες για να αποτρέπεται η στάθμευση αυτοκινήτων.

Η «παραφωνία»: Σε κάποια σημεία όπου ο ποδηλατόδρομος είναι παράλληλα με τον μονόδρομο τοποθετήθηκαν Π για να αποτρέπεται η στάθμευση. Αισθητικά δεν είναι ό,τι καλύτερο και οι υπεύθυνοι μελετούν μήπως τα «σουλουπώσουν» κάπως ή μήπως βάλουν κάτι διαφορετικό.

Το «αγκάθι» του βόρειου άξονα: Μολονότι ο ποδηλατόδρομος Φάληρο – Γκάζι προχωράει κανονικά «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει η χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος (Κηφισιά – Γκάζι) του ποδηλατικού άξονα που είναι και το μεγαλύτερο. Τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης είχε πει πως γι’ αυτό το κομμάτι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση των δημοτικών συμβουλίων και αναμένεται η προκήρυξη του έργου. Αλλά από τότε δεν έχει γίνει κάτι.

Ο ποδηλατόδρομος σε φωτογραφίες. Εικόνες μιας πιο ανθρώπινης πόλης

Ένα παιδί κάνει ποδήλατο μαζί με τον πατέρα του στον ποδηλατόδρομο

Φάληρο – Γκάζι

Πιτσιρίκια κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια στον ποδηλατόδρομο, αφού

εκεί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα (αριστερά). Ένα άλλο παιδί κάνει πετάλι

μαζί με τον μπαμπά του. Εικόνες που είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρες

Ο ποδηλατόδρομος Φάληρο – Γκάζι ήρθε και ήδη χρησιμοποιείται. Μολονότι

το έργο είναι σε εξέλιξη, μικροί και μεγάλοι κάνουν ποδήλατο

και το απολαμβάνουν

Ποδηλατόδρομος για όλους. Για άντρες…

Για γυναίκες…

Για παιδιά

O ποδηλατόδρομος από ψηλά. Πάνω στη γέφυρα της οδού

Θεσσαλονίκης (ανάμεσα στα Πετράλωνα και τον Ταύρο).

Εντάξει δεν είναι και ο ποδηλατόδρομος Cycle Snake της Κοπεγχάγης

αλλά για τα ελληνικά δεδομένα είναι ένα σημαντικό βήμα

για την αστική μετακίνηση με ποδήλατο

Το ειδικό υλικό επίστρωσης έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει. Τα αυτοκίνητα δεξιά,

έξω από τον ποδηλατόδρομο

Μία από τις «παραφωνίες». Το αισθητικό αποτέλεσμα με τα Π που

έχουν τοποθετηθεί για την αποτροπή παρκαρίσματος αυτοκινήτων

δεν είναι το καλύτερο. Ίσως να εγκυμονεί και κινδύνους.

Μελετώνται πάντως κι άλλες λύσεις.

Διαβάστε περισσότερα για τον ποδηλατόδρομο Φάληρο – Γκάζι και στην παλαιότερη ανάρτησή μας.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση