Καλώς τον κι ας άργησε. Ο ποδηλατόδρομος Φάληρο – Γκάζι αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά. Τα έργα κατασκευής του έχουν ξεκινήσει στην περιοχή από τα Πετράλωνα έως το ύψος του Γκαζιού και ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ο ειδικός διάδρομος που θα αποτελέσει τον ποδηλατόδρομο. Οι «Ορθοπεταλιές» επισκέφτηκαν το σημείο και σας μεταφέρουν τις πρώτες εικόνες.

Οι εργασίες των φορτηγών και των σκαπτικών μηχανημάτων πραγματοποιούνται στην οδό Θεσσαλονίκης (τον δρόμο που είναι παράλληλος με τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου) στην πλευρά με κατεύθυνση τον Πειραιά. Μάλιστα προχωρώντας κανείς από τον σταθμό των Πετραλώνων προς το Γκάζι μπορεί να παρατηρήσει ότι σε αρκετά σημεία το έργο προχωράει. Έχουν γίνει πλακοστρώσεις και ο ποδηλατόδρομος έχει αρχίσει να γίνεται ορατός, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ακριβώς από κάτω.

Εργασίες για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου Φάληρο – Γκάζι στην οδό Θεσσαλονίκης, στο ύψος του σταθμού Πετραλώνων (ΦΩΤΟ: Γιώργος Οικονομόπουλος)

Ο ποδηλατόδρομος – που αποτελεί το νότιο τμήμα του ποδηλατικού άξονα μήκους 27 χιλιομέτρων από την Κηφισιά έως τον Φαληρικό Όρμο – θα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, όπως ανεβαίνουμε προς Αθήνα, Δηλαδή θα είναι κοντύτερα στις γραμμές του τρένου.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερη ανάρτηση ο ποδηλατόδρομος θα είναι αμφίδρομης ροής για το ποδήλατο. Θα βρίσκεται δηλαδή στη μία πλευρά του δρόμου. Επελέγη αυτή η λύση, δηλαδή της μίας αμφίδρομης λωρίδας (αντί των δύο στενότερων) διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, «απλοποιεί το δίκτυο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 15/7 υπεγράφη η σύμβαση του έργου. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης είχε δηλώσει σε συνέντευξη τύπου πως η κατασκευή του ποδηλατόδρομου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 (η σύμβαση προβλέπει 16 μήνες για την ολοκλήρωσή του). Όσο για το βόρειο κομμάτι που εκτείνεται από το Γκάζι έως την Κηφισιά, μήκους 16,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 9.240.000 ευρώ, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση των δημοτικών συμβουλίων και αναμένεται η προκήρυξη του έργου.

Με πορτοκαλί χρώμα πάνω στον χάρτη ο ποδηλατόδρομος Φάληρο – Γκάζι

Το έργο «Δημιουργία ποδηλατόδρομου Φάληρο – Γκάζι και αστικές αναπλάσεις» εκπονήθηκε από τη διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ και υποστηρίχτηκε ερευνητικά από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Έρευνα ανάπτυξης μεγάλου μήκους ποδηλατικών διαδρομών στην Αθήνα. Η περίπτωση της διαδρομής Φάληρο – Κηφισιά».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ποδηλατόδρομος θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προώθηση της χρήσης ποδηλάτου στην Αθήνα. Θα ενθαρρύνει τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, να χρησιμοποιούν ποδήλατο μιας και η διαδρομή θα είναι ασφαλής. Επιπλέον αναμένεται να αποτελέσει μία παρέμβαση ανάπλασης πολύτιμη για τους κατοίκους της Αθήνας και των γειτονικών περιοχών. Με την υλοποίησή του θα αναβαθμιστεί ο δρόμος και το γύρω περιβάλλον, αφού θα γίνουν φυτεύσεις, θα μπουν νέα υλικά, θα μειωθεί το κυκλοφοριακό, ο θόρυβος και η ρύπανση και ο διαθέσιμος χώρος για το αυτοκίνητο. Kαι βέβαια με την ολοκλήρωσή του οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν πετάλι με ασφάλεια από το Κέντρο έως την παραλία.

Ο ποδηλατόδρομος Φάληρο – Γκάζι με μια…πεταλιά

*Θα έχει μήκος 11 χιλιόμετρα

*Θα συνδέεται με σταθμούς του ηλεκτρικού (όπως Πετράλωνα, Ταύρος, Θησείο), δίνοντας έτσι στους ποδηλάτες τη δυνατότητα της μετεπιβίβασης.

*Θα μπορεί να συνδέει το Φαληρικό Όρμο με το Παναθηναϊκό Στάδιο

*Το έργο του ποδηλατόδρομου είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.245.000 ευρώ

*Η κατασκευή του αναμένεται να τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015

*Όταν ολοκληρωθεί θα είναι ο πρώτος ποδηλατόδρομος μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για τον ποδηλατόδρομο στην παλαιότερη ανάρτηση του blog (Ν.44).

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση