Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Πέμπτη τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να «αλλάξει ριζικά» τη στάση του και εκτίμησε ότι η ρωσική οικονομική κρίση «δεν είναι καλό νέο» ούτε για την Ευρώπη ούτε και για τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο πρόεδρος Πούτιν και οι ρώσοι αξιωματούχοι πρέπει να εξετάσουν σοβαρά (…) μια ριζική αλλαγή στάσης απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο» και να φανούν πιο συνεργάσιμοι, είπε η Μογκερίνι προσερχόμενη στην ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες.

«Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ τόσο επικίνδυνος και ασταθής όσο είναι τώρα και θα ήταν μόνο καλά νέα, αν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε μια εποικοδομητική σχέση για να αντιμετωπίσουμε κάποιες από αυτές τις κρίσεις, προφανώς ξεκινώντας από την Ουκρανία», πρόσθεσε η ίδια.

«Πρέπει να αναπτύξουμε μια σταθερή και υπεύθυνη στρατηγική με τη Ρωσία», υπογράμμισε η Μογκερίνι.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, «έχει έρθει ώρα όλες οι πλευρές, και η Ρωσία πρώτη, να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινγκ», που προβλέπουν μιας πολιτική επίλυση της κρίσης.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει επίσης «να συζητήσουν την ανάγκη να υποστηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» της Ουκρανίας, επεσήμανε η Μογκερίνι. «Έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για να γίνει η Ουκρανία μια επιτυχία, κάτι που απαιτεί δουλειά τόσο από το Κίεβο όσο και από τις Βρυξέλλες», κατέληξε.