Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, ο οποίος επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την Κούβα με το αεροσκάφος που μετέφερε τον αποφυλακισθέντα Αλαν Γκρος, εξέφρασε την Τετάρτη την πίστη του ότι τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στην πλειοψηφία τους τάσσονται υπέρ της αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Αβάνας.

«Η αίσθησή μου είναι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι θεωρούν ότι έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν από πολύ καιρό, και έτσι νομίζω ότι η πολιτική κατάσταση είναι καλή» ως προς το ζήτημα αυτό, επισήμανε ο Φλέικ, ο οποίος εκλέγεται στην Αριζόνα. Πρόσθεσε ότι θα ήταν σφάλμα να μην ανοίξει πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα και να μην εγκριθεί ο διορισμός ενός κουβανού πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Ο Φλέικ εμφανίστηκε να διαφωνεί ρητώς με τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος επέκρινε με σφοδρότητα την απόφαση Ομπάμα να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις και δεσμεύθηκε ότι θα προβάλει σθεναρή αντίσταση σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αρθεί το εμπάργκο που επιβάλλει εδώ και δεκαετίες η Ουάσιγκτον στην Αβάνα, αλλά και με τον δημοκρατικό συνάδελφό του Ρόμπερτ Μενέντες, ο οποίος καταδίκασε την κίνηση κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια να «παρακαμφθεί ο νόμος» αλλά και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Μενέντες—κουβανοαμερικανός πολιτικός ο οποίος εκπροσωπεί το Νιού Τζέρσεϊ—θα είναι το κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στο νέο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Η ιδιαίτερα σκληρή στάση του έναντι της Κούβας είναι μάλλον ασυνήθιστη στις τάξεις του κόμματος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης, εναντιώθηκαν στην πρωτοβουλία του Ομπάμα οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ, δύο από τους πιο διακεκριμένους εκφραστές των Ρεπουμπλικανών για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Μακέιν και Γκρέιαμ υποστήριξαν πως η αλλαγή αυτή της πολιτικής των ΗΠΑ σηματοδοτεί ότι «η Αμερική και οι αξίες που αντιπροσωπεύει βρίσκονται σε υποχώρηση και παρακμή», αποτελεί μια προσπάθεια «κατευνασμού αυταρχικών δικτατόρων, τραμπούκων και εχθρών» και μειώνει «την επιρροή της Αμερικής στον κόσμο».