Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης επισκέφθηκε, στο ξενοδοχείο του Μανχάταν, όπου διαμένει μετά τη χειρουργική επέμβαση, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Μετά την 45λεπτη συνάντηση, ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν περισσότερο εθιμοτυπική, για να εκφράσει τη συμπάθεια και τις ευχές της ίδιας, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι». Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Κατά τα λοιπά, δεν υπήρχε θέμα προς συζήτηση, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και με δεδομένη την παρουσία των δυνάμεων επιβολής της Τουρκίας. Συνεπώς, τότε και μόνο τίθεται θέμα συζήτησης, όταν κι εφόσον τερματιστεί η παρανομία. Ήταν σαφέστατη η θέση μου, ότι δεν θα δεχθούμε με κανένα τρόπο να τεθεί θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν ήθελαν να επικαλεστούν και τα Ηνωμένα Έθνη ή οποιοιδήποτε άλλοι. Η λύση του Κυπριακού θα δώσει και την απάντηση και στους υδρογονάνθρακες».

Η αμερικανίδα αξιωματούχος δεν έκανε δήλωση, αλλά όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης την υποδέχτηκε, του είπε: «Φαίνεστε θαυμάσια και άκουσα ότι οι γιατροί είπαν ότι είστε άνθρωπος-θαύμα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι ««ο δρ Ανταμς (ο καρδιοχειρουργός που έκανε την επέμβαση) μου είπε ότι έχω καρδιά 35άρη» επεσήμανε αστειευόμενος, προσθέτοντας ότι «μόνο η βαλβίδα είχε πρόβλημα».

Αργά την Τρίτη (ώρα Ελλάδας), θα επισκεφθεί τον κ. Αναστασιάδη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και την Τετάρτη το βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Την Πέμπτη το βράδυ, θα κάνει την πρώτη του επίσημη έξοδο στο Μανχάταν και θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ. Από τη Νέα Υόρκη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει το Σάββατο το πρωί (τοπική ώρα), για να επιστρέψει στην Κύπρο, μέσω Λονδίνου.

Στη σημερινή συνάντηση με την κ. Νούλαντ παρέστη και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Η αμερικανίδα αξιωματούχος έφερε ως δώρο στον Πρόεδρο της Κύπρου σοκολάτες μέσα σε περιτύλιγμα κουτιών τσιγάρων, ενώ ο κ. και η κα. Αναστασιάδη πρόσφεραν στη φιλοξενούμενή τους ελληνικές τυρόπιτες και ελληνικά παραδοσιακά γλυκά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, τύπου Maze, για τη διόρθωση της μιτροειδούς και της τριγλώχινας βαλβίδας, καθώς και για διόρθωση καρδιακής αρρυθμίας και εξήλθε από το νοσοκομείο «Όρος Σινά» την Κυριακή το μεσημέρι.