«Εκπληκτος» με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση μετά τη συνάντηση που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, ο κ. Βρούτσης ανέπτυξε στον ευρωπαίο επίτροπο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε έκπληκτος για το έργο που έχει συντελεστεί και πρόσθεσε ότι δεν περίμενε η Ελλάδα να έχει κάνει τόσες αλλαγές, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατά τη συζήτηση, έγινε αναφορά στη μείωση της ανεργίας κατά τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα της μείωσης της ανεργίας των νέων, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας φτάνει το 11%.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι δεν συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Η μείωση της γραφειοκρατίας ήταν το θέμα της συνάντησης εργασίας που είχε στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, συζητήθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάργηση όσο το δυνατόν περισσότερων γραφειοκρατικών εμποδίων στο επιχειρείν.

Έγινε επίσης, ενημέρωση και για την πρόσφατη κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες εντάσσονται 897 επαγγέλματα

Στη συνέχεια, θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα.

Χθες, Δευτέρα, ο γάλλος Επίτροπος παρακάθισε σε δείπνο που παραχώρησε προς τιμή του στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός τον ξενάγησε στο Μουσείο μαζί με τον διευθυντή του, τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Παρόντες στο δείπνο ήταν οι υπουργοί Γκίκας Χαρδούβελης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Σκρέκας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί συνοδευόταν από τον διευθυντή του γραφείου του, τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη και τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.

Σημειώνεται πως κατά τις χθεσινές τους δηλώσεις ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, τη μεγαλύτερη, όπως είπε, που έγινε ποτέ.