Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική συνομιλία αργά την Κυριακή το βράδυ με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στις «συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ, κυρίως την εφαρμογή μιας πραγματικής κατάπαυσης του πυρός, τις ανταλλαγές κρατουμένων και την επανάληψη του διαλόγου με τους αυτονομιστές στο πλαίσιο της ομάδας επαφής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επί του πεδίου, όπου εκεχειρία είχε κηρυχθεί την περασμένη Τρίτη στη φιλορωσική ανατολική Ουκρανία, οι μάχες μειώθηκαν χωρίς ωστόσο να έχουν σταματήσει. Σε οκτώ μήνες, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή 4.634 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και σε περισσότερους από 300 μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Ενθάρρυναν για μεταρρυθμίσεις

Ο Ολάντ και η Μέρκελ «υπογράμμισαν» τη σημασία των προσπαθειών για μια θεσμική λύση για την ανατολική Ουκρανία με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας. «Σημείωσαν την ανάγκη για τις ρωσικές αρχές να λάβουν όλα τα αναμενόμενα μέτρα για να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση, όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Ολάντ) το είχε πει στον πρόεδρο Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα στις 6 Δεκεμβρίου».

«Ενθάρρυναν επίσης τον πρόεδρο Ποροσένκο να αρχίσει τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ουκρανία. Είναι μια προϋπόθεση ενόψει της ενίσχυσης της διεθνούς βοήθειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΔΝΤ, το οποίο χορήγησε την άνοιξη στο Κίεβο οικονομική βοήθεια ύψους 17 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης 27 δισ. που δόθηκε από τις δυτικές χώρες, προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον 19 δισ. μέχρι το τέλος του 2015.

Η αποδέσμευση νέων κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος τους στη Ρωσία για το φυσικό της αέριο και να βρουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης άνθρακα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από