Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τον βρετανό πρωθυπουργό να σταματήσει να «επιτίθεται» στους πιο φτωχούς μετανάστες που αναζητούν νόμιμους τρόπους για να βγάλουν τα προς το ζην.

Ο Γιούνκερ καταδίκασε τις προτάσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για περιορισμό των δικαιωμάτων των ευρωπαίων μεταναστών που εργάζονται στη Βρετανία, λέγοντας ότι οι μετανάστες από φτωχότερες ανατολικές χώρες που εργάζονται νόμιμα στιγματίζονται και «δέχονται επίθεση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ότι η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διακρίσεις κατά των χωρών της ΕΕ.

Μιλώντας στον Guardian, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη την κίνηση να μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους οι φτωχότεροι μετανάστες.

«Ειδικά στη Βρετανία που πάντα μαχόταν για την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να μπει τέλος στις διακρίσεις κατά χωρών, απλά και μόνο επειδή σε συμφέρει σε τοπικό επίπεδο όταν ασκείς επιθέσεις σε άλλους. Μερικές φορές η αυτομαστίγωση είναι το κατάλληλο μέτρο» είπε.

«Είμαι απολύτως αντίθετος στην άποψη ότι όλοι οι Πολωνοί, όλοι οι Ρουμάνοι, όλοι οι Βούλγαροι στην ευρωπαϊκή αγορά διαθέτουν εγκληματική νοοτροπία. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται και κερδίζουν χρήματα» είπε.

Πρόσφατα, ο βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε τις εξαγγελίες του για τους αυστηρότερους κανονισμούς που θα επιδιώξει όσον αφορά το τι ισχύει με μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία.

Οι αλλαγές είναι «απόλυτη προϋπόθεση» στις συνομιλίες με την ΕΕ, είχε πει ο Κάμερον, αλλά «εάν δεν εισακουστούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε» – δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς στο ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ.

Οι προτάσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι υπήκοοι χωρών της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να έχουν εργαστεί για τέσσερα χρόνια πριν εφαρμοστούν και στην περίπτωσή τους ευνοϊκές φορολογικές προβλέψεις ή πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε επιδόματα.