Ενα «περίεργο» μανιτάρι φύεται στους Κήπους του Μπάκιγχαμ. Κόκκινος με λευκές βούλες, ο Αμανίτης ο Μυγοκτόνος – ή Amanita muscaria κατά την επιστημονική ονομασία του ή απλώς ζουρλομανίταρο κατά το κοινώς λεγόμενο – εντοπίστηκε από τον βρετανό τηλεοπτικό κηπουρό Αλαν Τίτσμαρς.

Ο Τίτσμαρς «περιόδευε» μαζί με τον ειδικό καθηγητή Οικολογίας Μικ Κρόουλεϊ στους βασιλικούς κήπους, στο πλαίσιο έρευνας για το σόου «The Queen’s Garden», το οποίο θα προβληθεί ανήμερα τα Χριστούγεννα. Αίφνης, ο τηλεοπτικός κηπουρός παρατήρησε το ομολογουμένως όμορφο – αυτοφυές – μανιτάρι και ρώτησε τον καθηγητή εάν τρώγεται.

«Εξαρτάται τι εννοείτε», απάντησε ο Κρόουλεϊ. «Σε κάποιους πολιτισμούς τρώγεται για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές του. Οι άνθρωποι που τα τρώνε όμως μπορεί να επίσης αρρωστήσουν πολύ βαριά. Η παράδοση ήθελε να το δίνουν στον “χαζό του χωριού” κι έπειτα να πίνουν τα ούρα του, διότι έτσι φτιάχνονταν χωρίς τον φόβο των παρενεργειών», εξήγησε ο καθηγητής.

Η μουσκιμόλη και το ιβοτενικό οξύ τα οποία εμπεριέχονται στα συγκεκριμένα μανιτάρια έχουν ψυχοδραστικές συνέπειες, όπως υπνηλία, παραισθήσεις, κυκλοθυμία, ευφορία. Ο Αμανίτης ο Μυγοκτόνος έχει μακρά ιστορία στις σαμανικές τελετές.

Εκπρόσωπος του Παλατιού πάντως έσπευσε να διευκρινίσει στη Sun ότι «τα μανιτάρια από τον κήπο δεν χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του Παλατιού.