Ομόφωνα δεκτή έγινε η νέα τροπολογία που κατέθεσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, η οποία προβλέπει εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους φοιτητές με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι), εφόσον ο κρατούμενος φοιτητής έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον δύο μήνες μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή εξ’αποστάσεως.

«Με τη ρύθμιση αυτή και το δικαίωμα στη σπουδή εξασφαλίζεται και η αντεγκληματική πολιτική της πολιτείας δεν εξανεμίζεται», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή για να αποφασίσει αν ψηφίσει ή όχι την τροπολογία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο ώστε να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα Ρωμανού.

Και σε απεργία δίψας ο Ρωμανός

Στο μεταξύ, απεργία δίψας έχει ξεκινήσει από το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Ρωμανός δηλώνοντας, δια του συνηγόρου του Φρ. Ραγκούση, ότι «δεν έχει λάβει κανένα υγρό και συνεχίζει να μη δέχεται ορό».

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Φρ. Ραγκούσης, «λόγω σωματικής καταβολής ο Νίκος Ρωμανός δεν έχει τη δύναμη να γράψει κείμενο, αλλά ζητά από τους συνηγόρους του να μεταφέρουν την πληροφορία καθώς κάποιοι αποφάσισαν πάλι να παραπλανήσουν τον κόσμο, αμφισβητώντας τη δήλωσή του και δηλώνοντας ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Από πρωί δεν έχει λάβει κανένα υγρό, συνεχίζει να μη δέχεται όρο και η κατάσταση της υγείας του πλέον έχει άμεσο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει τη λύση που υπάρχει».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα αλληλέγγυοι στον Νίκο Ρωμανό.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε ο πατέρας του απεργού πείνας και δίψας Γιώργος Ρωμανός, ο οποίος δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Είναι πολύ βεβαρημένη η κατάσταση του Νίκου. Δεν είμαι γιατρός για να πω πόσες ώρες ή μέρες απομένουν, αλλά σίγουρα το πράγμα δεν πάει μακριά. Περιμένουμε να περάσει η σημερινή τροπολογία με τις ανάλογες τροποποιήσεις και διορθώσεις».

Ο συνήγορος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον συνήγορο του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκο Ραγκούση ο απεργός πείνας ξεκίνησε ήδη και απεργία δίψας.

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης κατήγγειλε εμπαιγμό από πλευράς του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Δήλωσε, δε, σοκαρισμένος από την αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Έλεγαν ότι αν δοθεί η συναίνεση εκ μέρους του Ρωμανού για το βραχιολάκι όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει. Το λέμε εδώ και μέρες ότι το δέχεται κι εκείνοι δεν προχωρούν τίποτα. Είναι σαφές πως ο στόχος είναι να σπάσουν τον Ρωμανό. Είχε δίκιο ο Ρωμανός, που μου έλεγε πως στόχος τους είναι να τον εξευτελίσουν και πως δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι» τόνισε ο δικηγόρος.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το βραχιολάκι άμεσα (εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την προμήθεια βραχιολιών), ο Φρ.Ραγκούσης απάντησε ότι ούτε η υλικοτεχνική υποδομή για το σύστημα εξ αποστάσεως φοίτησης υπάρχει. «Εδώ δεν έχουν να φάνε μέσα στις φυλακές, θα έχουν λεφτά για τηλεπαρακολούθηση μαθημάτων;» αναρωτήθηκε.

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε ότι θα ζητήσει να συναντήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τους ενημερώσει προσωπικά για τις εξελίξεις. Όπως είπε, θέλει να είναι ενήμεροι από πρώτο χέρι για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, καθώς ενδεχομένως να μην είναι σε γνώση τους.

Στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης στο Σύνταγμα περίπου 500 άτομα, παρουσία του πατέρα του Νίκου Ρωμανού, μετά την απόρριψη της τροπολογίας της αντιπολίτευσης για το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) που θα εφαρμοστεί και στον Ρωμανό.