Την επανεξέταση όλων των συμβάσεων παραχώρησης γης για την ανοικοδόμηση τουριστικών συγκροτημάτων, όπως και των περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη σύσταση εθνικού αερομεταφορέα, καθώς και τη δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας την Τρίτη τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του στον τομέα του τουρισμού.
Στην ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο κ. Τσίπρας τόνισε,ότι θα υπάρξει άρση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ παράλληλα στράφηκε κατά του μοντέλου all inclusive που εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία, χαρακτηρίζοντάς το«μνημονιακό μοντέλο του τουρισμού που προωθούν τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα».
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ακόμα τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο. Η εν λόγω τράπεζα, που θα λειτουργεί στα πρότυπα των συνεταιριστικών τραπεζών, θα δημιουργηθεί είτε με το μετασχηματισμό υπάρχουσας, είτε με τη δημιουργία νέας. Μονάδα της τράπεζας ή θυγατρική της θα εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση της τουριστικής ανάπτυξης.

«Έχουμε κάθε λόγονα ευχόμαστε ευτυχές το νέο έτος, γιατί το νέο έτος θα φέρει τηλαϊκή κυριαρχίακαι μία ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση», δήλωσε νωρίτερα, για την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «ο λαός θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη, αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία».

Αναλύοντας τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, παρουσία όλων των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να επανασυνδέσουμε την τουριστική ζήτηση με τις τοπικές οικονομίες». Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, όπως τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Μ. Κριτσωτάκης, θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διάλογο με τους εκπροσώπους του κλάδου. Βασική κατεύθυνση του σχεδίου είναι η ανάπτυξη του ποιοτικού ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού και η τόνωση της μικρής και μεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τσίπρα για τον τουρισμό, έχει ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημαγωγεί με τον τουρισμό. Δημαγωγούν οι αποτυχημένοι εταίροι της συγκυβέρνησης. Αυτοί μιλούσαν για τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, αλλά οι ίδιοι πρότειναν στην τρόικα το διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητά του. Για εμάς, το τουριστικό σύμπλεγμα αποτελεί έναν από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε, όμως, το σημερινό κορεσμένο μοντέλο εντατικής εκμετάλλευσης του τουρισμού, που ήδη εμφανίζει και σημάδια χρηματοοικονομικής κόπωσης. Γιατί αυτό προκύπτει από την πτωτική τάση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση και, συνεπώς, και ανά ταξίδι τα τελευταία χρόνια.

Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε το μοντέλο του τουρισμού που προάγει το Μνημόνιο και από κόπτει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες από τα οφέλη της τουριστικής ζήτησης. Ένα μοντέλο το οποίο στηρίζεται σε μεγάλες ιδιωτικές πολεοδομήσεις, με αδρανή τον χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο. Δηλαδή, σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τουριστικές κατοικίες σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Για να αναπτύξουμε το τουρισμό μας πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που τον καθιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δεν είναι άλλο από το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας. Αν αυτό το υπονομεύουμε, υπονομεύουμε και το μέλλον του τουρισμού.

Δε συμφωνούμε με την εδραίωση του μοντέλου των ξενοδοχείων «all inclusive» που, σε μεγάλο βαθμό, αποκόπτουν τον τουρισμό από την τοπική οικονομία.

Δε συμφωνούμε στην ανεξέλεγκτη παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων – φιλέτων για την οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων σε παράκτιες περιοχές. Που περιορίζουν τη δημόσια παρέμβαση, στοχοποιούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, Απορυθμίζουν τη χωροταξική πολιτική και τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέποντας την τουριστική αγορά σε εργασιακή ζούγκλα ορισμένου χρόνου, ακριβώς για να διευκολύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Και δυσχεραίνουν την ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές, το φτηνό και μαζικό τουριστικό προϊόν, που αποτελεί τη κινητήριο δύναμη για τη μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση.

Η στρατηγική μας για τον τουρισμό περιλαμβάνει:

* Την άρση της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων τουριστικών ακινήτων. Θα επανεξετάσουμε τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας που συνήφθησαν στην περίοδο των Μνημονίων, με κριτήριο το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.
* Οργανική ένταξη του τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
* Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σταθερού, δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος, με ταυτόχρονη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
* Αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων ώστε να εξασφαλίζεται η εργασιακή αξιοπρέπεια.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις.

Θα στηρίξουμε τη μικρομεσαία τουριστική επιχειρηματικότητα και θα ενθαρρύνουμε τα δεσμευτικά τοπικά σύμφωνα και τις αναπτυξιακές συνέργιες. Συνέργιες, ανάμεσα, από τη μια, στους συνεταιρισμούς, τις άλλες ενώσεις τοπικών παραγωγών και τους φορείς της αγοράς και, από την άλλη, τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Γιατί για εμάς ο τουρισμός είναι κυρίως υπόθεση των τοπικών κοινωνιών που ζουν και αναπνέουν μαζί του. Η δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού για τον πρωτογενή τομέα που θα ιδρύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπλακεί, ως χρηματοδότης της αγοράς, στον εφοδιασμό των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, κατά προτεραιότητα, με τοπικά προϊόντα.

Θα ωθήσουμε την ανάπτυξη του ποιοτικού και ειδικού τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός, ο πολιτιστικός και οικολογικός τουρισμός, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της συνεχούς συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου. – Θα τονώσουμε τον εσωτερικό τουρισμό, ενισχύοντας το εισόδημα του μέσου πολίτη. Όχι μόνον για να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, αλλά και για να βγάλουμε το μέσο Έλληνα από το σπίτι του».