Η Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 ήταν μια καυτή ποδοσφαιρική ημέρα. Για τη 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός δοκιμαζόταν στην Ξάνθη ενώ ο διώκτης του Παναθηναϊκός υποδεχόταν αμέσως μετά τον Ατρόμητο.

Το παιχνίδι στην ακριτική πόλη εξελίχθηκε επεισοδιακά, αφού οι οικοδεσπότες αποδείχθηκαν… αφιλόξενοι και επικράτησαν 1-0 των Ερυθρολεύκων, που έπνεαν μένεα κατά του διαιτητή του Πέτρου Κωνσταντινέα ισχυριζόμενοι ότι δεν τους έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Τοροσίδη.

Οι Πράσινοι επικρατούσαν λίγες ώρες αργότερα του Ατρομήτου και έπαιρναν κεφάλι στη βαθμολογία με 42 β. έναντι 40 β. του Ολυμπιακού, έχοντας μάλιστα ένα αγώνα λιγότερο. Στο τέλος της σεζόν, όμως, όλα τέλειωσαν κατ’ ευχήν για τους Πειραιώτες, που κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Οχι όμως και για τον μεσσήνιο ρέφερι, ο οποίος αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του όταν είδε τον φούρνο του στην Καλαμάτα να ανατινάζεται.

Η υπόθεση Κωνσταντινέα αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της δικαστικής διαδικασίας που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2012, για να φθάσει χθες στην ανακοίνωση του πορίσματος Κορέα και στις διώξεις κατά 16 παραγόντων του ποδοσφαίρου.

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ. Η αρχή έγινε έπειτα από παραγγελία της διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή δηλώσεις του τότε παράγοντα της ΕΠΟ και αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Χρήστου Σάββα, που κατήγγελλε ως «στημένη» την κατάρτιση των πινάκων διαιτητών που επρόκειτο να σφυρίξουν στα ματς της περιόδου 2012-2013.

Στις δύο αυτές δικογραφίες προστέθηκε και μία τρίτη, που προέκυψε από ανώνυμη καταγγελία στην οποία αναφερόταν «η ύπαρξη και η δράση εγκληματικής οργάνωσης που διατηρεί σχέσεις με κρατουμένους στις φυλακές και διαπράττει σοβαρά εγκλήματα, όπως εκβιασμούς και δολοφονίες, και ότι στο πλαίσιο της εκβιαστικής της δράσης προμηθεύεται, κατασκευάζει και τοποθετεί εκρηκτικούς μηχανισμούς και ότι ένας εξ αυτών τοποθετήθηκε στις 23/2/2012 σε φούρνο γνωστού επιχειρηματία της Καλαμάτας» όπως σημειωνόταν στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Το εν λόγω βούλευμα ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός μιας δικαστικής διαδικασίας που ενέπλεκε κορυφαίους παράγοντες του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων ιδιοκτήτες ΠΑΕ, μέλη της ηγεσίας της ΕΠΟ, στελέχη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αλλά και διαιτητές που είχαν κατηγορηθεί για μεροληπτικά σφυρίγματα.

Με τη γνωστοποίηση χθες του πορίσματος του Αριστείδη Κορέα, που είχε επωμισθεί τη δικαστική διερεύνηση του θέματος με την ιδιότητά του ως αθλητικού εισαγγελέα, κλείνει δύο χρόνια μετά ο πρώτος κύκλος μιας υπόθεσης που βαραίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο και ενώ δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί δικαστικά το περιβόητο σκάνδαλο των στημένων αγώνων που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2011.

Τριάμισι χρόνια μετά παραμένει στα δικαστικά συρτάρια ένα σκάνδαλο που είχε συγκλονίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς σε αυτό εμπλέκονταν, σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα, «τρεις εγκληματικές οργανώσεις» και δεκάδες άνθρωποι του αθλήματος, μεταξύ των οποίων ισχυροί παράγοντες, παίκτες, προπονητές και μάνατζερ. Μεταξύ αυτών και ο Αχιλλέας Μπέος, του οποίου η εμπλοκή στην υπόθεση δεν τον εμπόδισε να εκλεγεί δήμαρχος Βόλου.
Η εμπειρία της υπόθεσης των στημένων του 2011 προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την έγκαιρη δικαστική διαλεύκανση και της νέας υπόθεσης στημένων που ήρθε να προσθέσει τη σκιά της στο βεβαρημένο τοπίο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το γεγονός βέβαια ότι στην παρούσα υπόθεση αναφέρονται μόνο 16 εμπλεκόμενοι δίνει ελπίδες για πιο γρήγορη εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. Μετά την έκδοση του πορίσματος Κορέα την υπόθεση αναλαμβάνει ανακριτής που θα εξετάσει τους μάρτυρες, θα συγκεντρώσει το αποδεικτικό υλικό και θα απαγγείλει κατηγορητήριο.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει έναν με ενάμιση χρόνο, ενώ στη συνέχεια πρέπει να εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την παραπομπή σε δίκη. Συνολικά και με τους καλύτερους οιωνούς η υπόθεση αναμένεται φθάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων έπειτα από δυόμισι χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση.

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η παρούσα ποινική δίωξη δεν θα έχει πρακτικές συνέπειες για τους κατηγορούμενους. Σύμφωνα όμως με το νομοσχέδιο του Γ. Ανδριανού απαγορεύεται σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για οποιαδήποτε κακούργημα να είναι μέλη αθλητικής ομοσπονδίας ή μέτοχοι αθλητικής ανώνυμης εταιρείας.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΑΡΟΝΩΝ. Το πόρισμα Κορέα έρχεται σε μια στιγμή όξυνσης της αντιπαράθεσης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά τη σύγκρουση των λεγόμενων βαρόνων της μπάλας Μαρινάκη και Μελισσανίδη οι οποίοι εκτόξευσαν βαριές καταγγελίες κατά αλλήλων.

Η αναφορά μάλιστα του ονόματος του προέδρου του Ολυμπιακού στο βούλευμα του Ιουνίου αποτέλεσε για τον ηγέτη της ΑΕΚ ένα από τα βασικά επιχειρήματά του για να κάνει λόγο για «χούντα στο ποδόσφαιρο». Ταυτόχρονα η χθεσινή εξέλιξη δίνει νέα επιχειρήματα στους φετινούς ανταγωνιστές του Ολυμπιακού, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, που θεωρούν ότι η διαιτησία ελέγχεται από τον μόνιμο πρωταθλητή των τελευταίων χρόνων και αναμένεται να εντείνουν την προσπάθειά τους για αλλαγές τόσο στο επίπεδο της ΕΠΟ όσο και των οργάνων της διαιτησίας.

«Πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός»

Στην ένορκη κατάθεσή του στις 29 Οκτωβρίου του 2013 ο Πέτρος Κωνσταντινέας ισχυρίστηκε ότι παραμονές του αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός 22ας Ιανουαρίου 2012 τον επισκέφθηκε ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ Θ. Κουρίδης και του είπε: «Πρόσεχε το παιχνίδι εκεί πάνω που πας… Πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός».

Πίνακες – φαντάσματα

Ο πρώην διεθνής διαιτητής και μέλος της ΚΕΔ την περίοδο 2012-2013 Κύρος Βασσάρας κατέθεσε ότι η ΚΕΔ ουδέποτε συνεδρίασε και ότι τα αποτελέσματα των πινάκων διαιτησίας του ανακοινώθηκαν από τα άλλα δύο μέλη της, τους Γιώργο Δούρο και Αθανάσιο Μπριάκο.