Τιμητικό έπαινο στο πλήρωμα του πλωτού περιπολικού σκάφους (604) της Λιμενικής Αρχής Σάμου για τη συνεισφορά του στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα (διαχειρίστηκε 39 περιστατικά και διέσωσε 1.322 ανθρώπους το 2014), καθώς και στα στελέχη του Λιμενικού που συμμετείχαν στην πρόσφατη επιτυχή επιχείρηση διάσωσης των 595 παράνομων μεταναστών του φορτηγού πλοίου «Μπάρις» νοτιοανατολικά της Κρήτης, απένειμε την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, οΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βράβευσε, επίσης, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, υποπτέραρχο Γεώργιο Παρασχόπουλο, την εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Κατερίνα Κεχαγιόγλου, καθώς και τον γενικό διευθυντή της «Anangel Maritime Services» Ιωάννη Πλατσιδάκη, για τη συμβολή τους στην προ ημερών διάσωση των εκατοντάδων παράνομων μεταναστών.

Τιμητικό έπαινο από τον υπουργό παρέλαβαν ακόμη ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, ο Διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Λιμενικού, ο κυβερνήτης του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης 060 και ο Διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας απένειμε και ο Αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

«Θέλουμε να βραβεύσουμε τα στελέχη του Λιμενικού, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν σε μία πολύ δύσκολη επιχείρηση. Μάλιστα μέσα από αυτήν κατάφεραν να σώσουν και μία ετοιμόγεννη γυναίκα, η οποία σήμερα έχει φέρει στη ζωή ένα υγιέστατο παιδάκι» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την πίεση ιδιαίτερα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, έχει γίνει καθημερινό το φαινόμενο της διάσωσης ανθρώπων που ενδεχομένως για πρώτη φορά βλέπουν τη θάλασσα».

Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, είναι συντριπτικά. «Το 2012 είχαμε 29 περιστατικά έρευνας και διάσωσης και 644 διασωθέντες. Το 2013, 110 περιστατικά έρευνας και διάσωσης και 2.511 διασωθέντες και το 2014 -μέχρι σήμερα- 366 περιστατικά και 10.457 διασωθέντες. Είναι σημαντικό και αποτελεί τίτλο τιμής για τη χώρα, για το Λιμενικό Σώμα, για τις Ενοπλες Δυνάμεις, για την Εμπορική Ναυτιλία, το γεγονός ότι από όλα αυτά τα περιστατικά οι απώλειες ζωών -όσο τραγικές και αν είναι- σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν το 1%» ανέφερε ο υπουργός.

«Το θέμα που θέλουμε να αναδείξουμε, δηλαδή η προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων σ’ αυτόν τον καθημερινό αγώνα, έρχεται σε συνδυασμό με μία άλλη ευρωπαϊκή απαίτηση: Ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, δε μπορεί εμείς που έχουμε ταχθεί να φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης να συνεχίζουμε αυτό το έργο μόνοι μας. Μέχρι σήμερα έχουμε τη συνδρομή στελεχών, πλωτών, εναερίων και επίγειων μέσων του Frontex. Αυτή τη συνδρομή θα θέλαμε να δούμε να αυξάνεται τις χρονιές που έρχονται, γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούν και τα άλλα κράτη-μέλη και τα στελέχη των άλλων Λιμενικών Σωμάτων της Ε.Ε. τις προκλήσεις που σήμερα εμείς βιώνουμε στο Αιγαίο» τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.