H ουκρανική προεδρία και οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την πλήρη κατάπαυση του πυρός στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών αρχής γενομένης από την 9η Δεκεμβρίου, σε μια νέα απόπειρα να τερματιστούν οι φονικές συγκρούσεις σε αυτήν την περιοχή.

«Η «ημέρα της ηρεμίας» θα ξεκινήσει την 9η Δεκεμβρίου» επισήμανε η προεδρία σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε έπειτα από μία συνάντηση μεταξύ του oυκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

«Εφόσον τηρηθεί, η απόσυρση των βαρέων όπλων (από τη γραμμή του μετώπου) θα ξεκινήσει τη 10η Δεκεμβρίου» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή της προεδρίας, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για τη διαδικασία που είχαν προβλέψει οι ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν το Σεπτέμβριο στο Μινσκ.

Οι αρχές των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Η ομάδα η οποία απαρτίζεται από Ουκρανούς στρατιωτικούς και δικούς μας κατέληξε σε συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και τη ρωσική πλευρά προκειμένου να εφαρμόσουν μία κατάπαυση του πυρός από την 9η Δεκεμβρίου» είπε ο πρόεδρος του «κοινοβουλίου» της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αντρέι Πουργκίν, όπως μετέδωσε το RIA Novosti.

Ο «πρόεδρος» της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός και έκανε λόγο για μία «προφορική» συμφωνία διευκρινίζοντας ότι κανένα έγγραφο που να οριστικοποιεί τη συμφωνία αυτή δεν έχει υπογραφθεί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.