Πυρήνα των τζιχαντιστών της ISIS «εν τη γενέσει» του στη Λιβύη έχουν υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας πως η οργάνωση έχει στήσει «πρωτόλεια» στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών στη χώρα εκμεταλλευόμενη το πολιτικό χάος στο οποίο βρίσκεται.

«Έστησαν στρατόπεδα εκπαίδευσης εκεί (στη Λιβύη) φιλοξενώντας περίπου 200 τζιχαντιστές» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αφρική.

Ο στρατηγός χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κέντρο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών «πολύ μικρό αλλά αναδυόμενο» και συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις το «παρακολουθούν πολύ προσεκτικά για να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Όπως είπε, οι εκπαιδευόμενοι φαίνεται να είναι μέλη της Λιβυκής πολιτοφυλακής που «προσπαθούν είτε να κάνουν όνομα είτε προσπαθούν να βρουν διασυνδέσεις» τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο στενά ευθυγραμμισμένοι είναι αυτοί οι εκπαιδευόμενοι με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ροντρίγκες είπε πως, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη, «δεν θα συνιστούσε» ακόμη ανάληψη δράσης από αμερικανικές δυνάμεις εναντίον των στρατοπέδων.