Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατατέθηκε, για την έκθεση δαπανών, η τροπολογία των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας για την παρακολούθηση μαθημάτων κρατουμένων από απόσταση.

Την Τρίτη η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τροπολογία με την οποία θα τροποποιείται ο Σωφρονιστικός Κώδικας ως προς το σκέλος που αφορά τη φοίτηση κρατούμενων στις φυλακές.

Όπως έγινε γνωστό από τη Διάσκεψη των Προέδρων, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων» το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια στις 15.00 της Τρίτης και θα ψηφιστεί την ίδια ημέρα.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

«Στην παραγρ.1 του άρθρου 58 του ν.2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας», προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

«Με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σ’ αυτούς οι από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες».

Αιτιολογική

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, στην εκπαίδευση και ειδικότερα διευκολύνεται η φοίτηση αυτών, καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις , μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις που οι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια.

Με το μέτρο αυτό, που οι λεπτομέρειες υλοποίησής του θα καθορισθούν με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, δίδεται στον κρατούμενο δυνατότητα άλλης μίας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική του επανένταξη».